Obama ljut na Sjevernu Koreju: Prestanite provocirati

AMERIČKI predsjednik, Barack Obama, upozorio je Sjevernu Koreju da odustane od daljnjeg razvoja nuklearnog oružja ukoliko želi bolje odnose s SAD-om. Kako prenosi BBC, Obama je podsjetio da je krajnje vrijeme da ta država prestane s provokativnim ponašanjem.

Puštene kući

Navodno je Obama pričao satima nakon što je prijašnji američki predsjednik, Bill Clinton, osigurao oslobađanje dviju novinarki tijekom svog iznenadnog posjeta glavnom gradu Sjeverne Koreje, Pyongyangu. Podsjećamo, novinarke su bile optužene za ilegalni ulazak u Sjevernu Koreju te su sada puštene svojim obiteljima u SAD.

"Rekli smo Sjevernoj Koreji da postoji put za poboljšanje odnosa, koji uključuje činjenicu da odustanu od razvoja nuklearnog oružja", rekao je Obama i dodao da se žele osigurati da vlada te države surađuje u sklopu osnovnih pravila međunarodne zajednice.

Cinično iskorištene

Prema pisanju Daniela Sandforda s BBC-ja, Pyongyang je prilično cinično iskoristio dvije američke novinarke kao svojevrsno "jamstvo za diplomatsku igru" te odustao od razgovora sa šest zemalja nakon što je UN osudio test s dalekometnim projektilom u travnju. Uz SAD i Sjevernu Koreju, u razgovorima su trebali sudjelovati i Rusija, Kina, Japan te Južna Koreja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.