Obama: Do 2030. letjet ćemo na Mars

AMERIČKI predsjednik Barack Obama u govoru koji je održao u četvrtak u Nasinom Svemirskom centru Kennedy najavio je pokretanje novo svemirskog programa prema kojemu bi do 2030. godine ljudi letjeli u orbitu oko Marsa. Američki predsjednik je ponovio ključne elemente strategije za Nasu, koju je prvi puta izložio u veljači, u prijedlogu saveznog proračuna za 2011.

Predložio je produžetak rada Međunarodne svemirske postaje (ISS) od 2016. do najmanje 2020. te ponovo istaknuo namjeru da privatne tvrtke preuzmu prijevoz astronauta do orbitalne stanice. Također je najavio intenzivnije istraživanje Sunčevog sustava robotiziranim sondama.

O otkazivanjima letova na Mjesec Obama je kazao da to treba napraviti pametno i da se ne može nastaviti sa stvarima koje su već napravili. "Tamo smo bili prije. Još ima puno svemira za istraživanje i za stjecanja znanja. Mi ne želimo samo nastavak istoga puta, mi želimo skok u budućnost. Želimo veliku prekretnicu, transformacijski program za Nasu. Spuštanje na Mars će slijediti, a ja se nadam da ću biti ovdje da tome svjedočim", rekao je Obama. Dodao je da među ciljevima i prvo slanje astronauta na asteroid te slanje astronauta u orbitu oko Marsa, sredinom 2030-ih godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.