Obama danas nastavlja pregovore o proračunskim uštedama i limitu zaduživanja

NAKON nekoliko tjedana bezuspješnog pokušavanja da pregovore o rezanju proračuna i promjeni limita zaduživanja pomaknu s mrtve točke, američki predsjednik Barack Obama i istaknuti zastupnici Kongresa danas će nastaviti pregovore, s nadom da će napokon uspjeti postići dogovor.

Ne samo to, nego će pokušati i malo povisiti ljestvicu. S obzirom na to da su republikanci posljednjih dana nagovijestili određenu dozu fleksibilnosti kada je riječ o porezima, demokrati tvrde da će Obama zastupnike pokušati nagovoriti da udvostruče ciljanu brojku na 4 trilijuna dolara u proračunskim uštedama za razdoblje od narednih deset godina. S obzirom na loše odnose dviju političkih snaga to izgleda kao prilično pretenciozan cilj, ali su određeni znakovi progresa ipak uočljivi posljednjih dana.

Pregovarači će pokušati iskonstruirati dogovor koji bi zastupnicima omogućio da kažu kako ipak poduzimaju konkretne korake da nacionalni dug zadrže pod kontrolom, unatoč tome što su spremni na nova zaduživanja, piše Reuters.

Ukoliko do 2. kolovoza ne uspiju dogovoriti podizanje limita za zaduživanje, koji trenutno iznosi 14,3 trilijuna dolara, vrlo je izgledno da SAD neće uspjeti platiti svoje dospjele obveze. Ministar financija Geithner već je upozorio kako bi to zemlju moglo ponovno gurnuti u recesiju i izazvati velike poremećaje na svjetskom financijskom tržištu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.