Obalna straža u SAD-u upala na podmornicu punu droge, pogledajte snimku

Screenshot: YouTube/ABC7

AMERIČKA obalna straža objavila je u četvrtak videozapis na kojem se vidi kako njeni pripadnici zaustavljaju narko podmornicu na otvorenom moru, pri čemu je zaplijenjeno blizu 8 tona kokaina, javlja CNN.

Videozapis prikazuje akciju koja se dogodila 18. lipnja na istočnom dijelu Tihog oceana. Na njemu se čuje kako član Obalne straže glasnim povicima naređuje osobama u podmornici da zaustave svoje plovilo. Pripadnici straže zatim skaču na polu-potopni brod i otvaraju njegov otvor kako bi došli do krijumčara droge.

Uhvati se samo 11% plovila koja prevoze drogu

“U posljednje četiri godine došlo je do povećanja broja narko-kartela iz Središnje i Južne Amerike koji koriste polu-potopna plovila kako bi krijumčarili drogu“, izjavio je za CNN pukovnik Stephen Brickey.

Ovakve vrste plovila su vrlo rijetke. Narko karteli moraju za njihovu izgradnji izdvojiti puno novca. Konstruiraju se na skrivenim mjestima koje se nalaze duboko u džungli, kako ih ne bi uočile lokalne vlasti. Pukovnik Brickey tvrdi da ih je gotovo nemoguće otkriti kada se jednom otisnu u more.

"Većinu vremena su pod vodom. Plovila su obojana u plavu boju tako da ih je teško opaziti“, rekao je Brickey.

Kada Obalna straža detektira takvo plovilo, mora vrlo brzo djelovati. Svaki polu-potopni brod ima ugrađeni sustav koji može unutar nekoliko minuta potopiti plovilo i uništiti dokaze. Također, krijumčari znaju biti naoružani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.