Nvidia je danas postala najvrednija tvrtka na svijetu

Ilustracija: Shutterstock

NVIDIJINA tržišna vrijednost dosegnula je oko 3.34 bilijuna dolara, čime je američki proizvođač čipova prestigao Microsoft i postao najvrjednija kompanija na svijetu koja je izašla na burzu.

(1 bilijun = 1.000.000.000.000. Jedan bilijun je jednak milijun milijuna. Na hrvatskom jeziku, “bilijun” je broj koji odgovara engleskom “trillion".)

Cijena dionice porasla je danas za 3.5 posto. Dionice Microsofta pale su za 0.5%, a dionice Applea za 1.1%. Tako se nastavio nevjerojatno brz uspon koji je započeo prošle godine, potaknut očekivanjima da je Nvidia glavni dobitnik vala ulaganja u umjetnu inteligenciju (AI). 

Nvidia je osnovana 1993. i izvorno bila poznata po izradi računalnih čipova koji obrađuju grafiku, posebno za računalne igre. Davno prije revolucije umjetne inteligencije, Nvidia je počela dodavati značajke svojim čipovima koji pomažu strojnom učenju, što je kompaniji pomoglo da poveća svoj tržišni udio.

Danas se smatra ključnom kompanijom koju treba promatrati kako bi se vidjelo koliko se brzo tehnologija koju pokreće umjetna inteligencija širi poslovnim svijetom, što je Nvidijin predsjednik uprave Jensen Huang proglasio zorom “sljedeće industrijske revolucije”.

Microsoftova vrijednost trenutno je 3.32 bilijuna dolara, dok je Apple treća najvrjednija tvrtka u SAD-u (3.27 bilijuna dolara).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.