Novinarka riskirala život pišući o koroni u Wuhanu, sada možda neće preživjeti zatvor

U PRVIM danima pandemije koronavirusa, kada je kineska vlada pokušavala obuzdati širenje virusa, nije se pretjerano toleriralo izvještavanje o situaciji sa zarazama u zemlji.

"00:40 je ujutro, čuje se zvuk krematorija. Rade dan i noć", rekla je Zhang Zhan na video snimci iz veljače 2020., jednoj od desetaka koje je objavila na YouTubeu.

U svibnju je komentirala za NBC News da je "za sada sve u redu" i da je nisu uhitili.

"Nisu me uhitili. Međutim, ne znam što će se dogoditi ako nastavim", kazala je tada Zhan.

Zhang je tog mjeseca nestala. Njezin odvjetnik je kasnije potvrdio za NBC da je u prosincu na sudu u Šangaju osuđena na četiri godine zatvora zbog "izazivanja problema".

"Možda neće preživjeti nadolazeću hladnu zimu"

Ona je jedna od najmanje 10 novinara i komentatora koji su u početnim danima pandemije pokušali izvršiti pritisak na kineske vlasti tražeći da budu transparentnije, a koji su kasnije pritvoreni. Iako su mnogi drugi otad pušteni, Zhang je i dalje u zatvoru, a njezina obitelj i prijatelji strahuju da bi mogla umrijeti zbog štrajka glađu.

"Ona se zalaže za istinu, zalaže se za pravdu. I ona predstavlja najbolje od Kine", kazala je aktivistica Jane Wang, sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja vodi kampanju za oslobađanje novinarke.

Zhanin brat, Zhang Ju, je u listopadu na Twitteru napisao da njegova sestra sada ima manje od 41 kilograma.

"Možda neće preživjeti nadolazeću hladnu zimu", rekao je.

Bivša odvjetnica

Kinesko veleposlanstvo u Britaniji navodi da zemlja pazi na zdravlje zatvorenika i da je njihovo pravo na liječničku pomoć "u potpunosti zajamčeno".

Zhang (38) je jedna od najmanje 127 profesionalnih i novinara građana koje su pritvorile kineske vlasti. Ujedinjeni narodi pozvali su na njeno "hitno i bezuvjetno" puštanje na slobodu. Prošlog mjeseca Reporteri bez granica dodijelili su Zhang nagradu za hrabrost.

Zhang, bivša odvjetnica, bila je poznata kineskim vlastima i prije svog izvještavanja o pandemiji. U rujnu 2019. sudjelovala je u prodemokratskim prosvjedima i pozivala na ukidanje monopola Komunističke partije. Vlasti su je pritvorile te je u zatvoru provela više od dva mjeseca. Tada je također štrajkala glađu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.