VIDEO IZ MAKARSKE Hoteli u Tučepima obranjeni, požar se širi prema Biokovu

Foto: Maja Gujinović, Ivo Čagalj Pixsell

TURISTI iz triju tučepskih hotela Jadran, Neptun i Tamaris te žitelji nastanjeni u ulicama u istočnom dijelu Tučepa, evakuirani su do ranih jutarnjih sati u ponedjeljak zbog požara koji je buknuo oko 2.30 u Gornjim Tučepima i zaprijetio stambenim objektima, doznaje se u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu (DVD) Tučepi. Stanje se tijekom prijepodneva još dodatno pogoršalo, a onda je stigla vijest kako se bura smirila što će olakšati posao vatrogascima u borbi s vatrenom stihijom.

MAKARSKA U 10:50

Video niže je snimljen u rano jutro



U rano jutro više od 200 vatrogasaca uspjelo je obraniti hotele i spriječiti da ih zahvati vatrena stihija.
U ranim jutarnjim satima vatra nošena burom širi se iz smjera Tučepa u pravcu Makarske, pa vatrogasci procjenjuju da će biti poteškoća u gašenju požara tijekom dana. Također navode kako u borbi s vatrom tijekom noći nitko od vatrogasaca i mještana Tučepa nije ozlijeđen.

Iz minute u minutu

16:45 Iz DVD-a Tučepi javljaju da su tri tučepska hotela kao i ostatak naseljenog područja - obranjena. Požar se širi prema Biokovu, gore borove šume. S vatrenom stihijom se i dalje bori više od 300 vatrogasaca.

14:00 Dok se situacija smiruje, policija ima nova saznanja o uzrocima požara. Više.

13:09 SLUČAJNOST ILI? Oba požara kod Makarske izbila u isto vrijeme. Policija istražuje i pirotehniku sa svadbe kao uzrok požara. Više.

12:25 Na požarište kod Makarske iz vojarne „Kralj Zvonimir“ u Kninu upućeno je 50 pripadnika Oružanih snaga RH iz sastava Protupožarnih Namjenski organiziranih snaga (PP NOS) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH. U gašenju požara sudjeluje i četiri Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH.

U vojarni „Kralj Zvonimir“ u Kninu u pripravnosti je dodatnih 50 pripadnika OS RH iz sastava PP NOS HKoV-a, koji će se po potrebi uključiti u gašenje požara.

Na terenu je angažirano oko 350 vatrogasaca s makarskog područja.

Pripadnici OS RH uključeni su u PP NOS za pomoć u gašenju požara na području Makarskog primorja u Splitsko-dalmatinskoj županiji sukladno Odluci ministra obrane.

11:58 Turisti su vraćeni u svoje hotele. Više.

11:40 Bura je prestala što će olakšati posao vatrogascima.

11:14 Najbliža kuća udaljena je od požara oko 400 metara. Na terenu su četiri kanadera i zapovjednik vatrogasaca očekuje da će uz kanadere i ekipe na zemlji požar uskoro biti saniran.
"Nikad ne možete biti sigurni jer je u pitanu mlada borova šuma, ali očekujem da ćemo uz kanadere i naše ekipe požar uskoro staviti pod kontrolu", rekao je Indexu zapovjednik vatrogasaca.

11:07 "Nemamo dovoljno ljudi", zavapili su vatrogasci.

10:59 HAK: Zbog požara je za sav promet zatvorena državna cesta DC512 Makarska-Vrgorac. Od 10:45 sati normaliziran je promet Jadranskoj magistrali (DC8) od Makarske do Tučepa, vozi se u oba smjera uz ograničenje brzine

10:50 Kako nam javljaju iz Makarske, stanje nije dobro iako su i kanaderi na terenu. "Nadam se da znaju što rade. Ovo uopće ne izgleda dobro.", kazao je Indexu stanovnik Makarske.

10:20 Ovako izgleda vožnja po gradu.

9:50 U dogovoru s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, potpredsjednik Vlade zadužen za sustav domovinske sigurnosti i ministar obrane Damir Krstičević obići će požarom zahvaćeno područje oko Makarske, Tučepa i Podgore , danas oko 13.00 sati. 
 
Zbog novonastalih okolnosti i širenja požara, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević donio je odluku da se na požarište kao pomoć uputi i 150 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.
 
Požarište će zajedno s ministrom obrane obići ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić i zapovjednik Operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

9:40 Hak je izvijestio u 9.40 da je zbog požara za sav promet zatvorena državna cesta DC512 Makarska-Vrgorac. Na Jadranskoj magistrali (DC8) od Makarske do Tučepa, zbog požara, vozi se jednim trakom naizmjence uz regulaciju prometne policije. Vozačima se savjetuje da i dalje koriste obilazni smjer autocestom A1.

TIJEK DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Očekuje se dolazak zračnih snaga

Sve raspoložive vatrogasne snage su na terenu i bore se sa vatrenom stihijom. U ovim trenucima, vatra gori od Biokova do mora.

Promet je zavoren na Jadranskoj magistrali, kao i prema Vrgorcu.

U 7.30 požar i dalje nije bio pod nadzorom, no situacija je bila puno bolja nego rano ujutro. Zaustavljeno je širenje požara prema Makarskoj i Tučepima, dok se vatra snažno širila prema Biokovu iznad Kotišine.

Uskoro se očekuje dolazak zračnih snaga, a prema riječima vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine, kroz nekoliko sati situacija bi trebala biti pod nadzorom, javlja Radio Makarska Rivijera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.