Novi ruski napadi naglo su promijenili ukrajinske prioritete. Ovo je nova etapa rata

Foto: EPA

MASOVNI udari po ukrajinskim gradovima, energetskoj i transportnoj infrastrukturi još jednom su promijenili prioritete ukrajinskih želja za oružjem. Stotine krstarećih projektila i dronova kamikaza, koji još uvijek probijaju ukrajinsku protuzračnu obranu, na sam vrh ukrajinskih zahtjeva stavili su protuzračne raketne sustave, umjesto tenkova i topništva.

Ruski projektili nisu ni prestali padati na ukrajinske gradove, a sa Zapada su stigle najave isporuke protuzračnih sustava. Njemački tjednik Spiegel 11. listopada objavio je da je prvi protuzračni sustav IRIS-T SLM već isporučen Ukrajini. Nije to bilo najpametnije jer je sustav PZO najosjetljiviji na napad u trenutku dok ga se postavlja na položaj te su baš zbog toga službene najave isporuke bile za studeni. Ali dobro, Spiegel je htio imati ekskluzivu.

Onomad je Bundeskanzler Olaf Scholz izjavio da IRIS-T SLM može obraniti veći grad. Jest ako je taj veći grad veličine, recimo, Karlovca. Proizvođač Diehel Defence na službenim stranicama ne navodi ama baš nikakve tehničke podatke o sustavu. Možete im poslati mail na koji, naravno, nikad nećete dobiti odgovor.

Svi ostali izvori, pa i ukrajinski, tvrde da je najveći domet djelovanja po visini 20 kilometara, što je jako dobro, te 40 km po daljini, što baš i nije. Međutim, Ukrajincima taj sustav treba prvenstveno za obranu od ruskih krstarećih projektila. Pritom domet po visini i daljini nisu presudni, već vrijeme reakcije sustava. A ta je kod sustava IRIS-T SLM odlična.

Za obranu Kijeva potrebno je više sustava

Međutim, bez obzira na sve kvalitete, jedna bitnica sustava IRIS-T SLM jedva bi bila dostatna da se obrani središte grada veličine Odese, ali zasigurno ne i grad veličine Kijeva. Za obranu ukrajinske prijestolnice neophodne su barem tri bitnice iako bi bila itekako poželjna još jedna u rezervi zbog mogućih kvarova ili oštećenja. Točno onoliko koliko je Njemačka obećala isporučiti. Doduše, isporuka preostale tri bitnice najavljena je tek za narednu godinu.

Veličina Ukrajine otvara pitanje kvantitete. Ili, koliko desetaka raketnih sustava PZO Ukrajina treba dobiti da bi imala zadovoljavajuću razinu obrane od ruskih krstarećih projektila?

Načelnik Združenog stožera američke vojske general Mark Milley na novinskoj konferenciji nakon sastanka Kontaktne skupine za obranu Ukrajine iznio je prijedlog američkog plana prema kojem bi različite sustave protuzračne obrane koje posjeduje nekoliko zemalja, uključujući Izrael i Njemačku, trebalo isporučiti Ukrajini, a zatim bi se ti sustavi mogli zajedno koristiti za zaštitu zračnog prostora Ukrajine. E, tu ima nekoliko zanimljivih stvari koje treba pobliže analizirati.

Teška zadaća za Ukrajince i jednom kad dobiju sve protuzračne sustave

Prvo, različite sustave protuzračne obrane ujediniti u jedinstven sustav nije nimalo lagana zadaća. Svi su svjesni da niti jedna država Zapada ne može Ukrajini u kratkom roku isporučiti dovoljno sustava PZO.

Uostalom, ovaj IRIS-T SML koji je isporučen Ukrajini zapravo je bio namijenjen Egiptu. Zakržljala i zanemarena europska vojna industrija bori se s nedostatkom kapaciteta i, još puno gore, nedostatkom stručne radne snage.

A sve kao posljedica sustavne europske degradacije obrambenih sposobnosti. Uostalom, njemačko ministarstvo obrane još uvijek nije naručilo prve sustave IRIS-T SLM pa je serijska proizvodnja pokrenuta zahvaljujući egipatskoj narudžbi sedam bitnica IRIS-T SLM i deset IRIS-T SLX.

Amerikanci će uskoro isporučiti dvije bitnice sustava NASAMS. Još šest doći će u Ukrajinu naredne godine.

Francuski predsjednik Macron najavio je da će i Francuska isporučiti nešto. Nije specificirao što, a francuski mediji špekuliraju da će to biti sustav Crotale. Vjerojatno Crotale-NG jer je onaj izvorni potpuno zastario. Zanimljivo je da je Macron najavio isporuku u narednim tjednima, što znači da je obuka ukrajinskih posada pri kraju, a što navodi na zaključak da je odluka o isporuci donesena najmanje prije pola godine.

Zastarjeli, ali i dalje jako ubojiti iranski dronovi

Za razliku od IRIS-T SLM i NASAMS-a, Crotale NG je jedini koji se može nositi s napadima dronova kamikaza kao što su iranski Shahed-136. S dužinom od 3.5 metara, rasponom krila od 2.5 metara te brzinom od samo 185 km/h Shahed-136 je zastarjeli dron kamikaza, ali ako protivnik nema adekvatnu obranu, i takav je vrlo ubojit.

Tim prije jer nosi bojnu glavu od čak 40 kilograma i ima domet djelovanja (po britanskim izvorima) od čak 2500 km. Ukrajinski izvori tvrde da je Rusija od Irana naručila čak 2400 dronova kamikaza Shahed-136 te će oni u skoroj budućnosti biti jedno od glavnih ofenzivnih oružja.

Kako djeluje francuski sustav?

Crotale NG je samovozni PZO-sustav odličan u obaranju brzih ciljeva koji lete na malim visinama. Svako je vozilo opremljeno motrilačkim radarom i lanserom s osam za lansiranje spremnih projektila.

Ciljevi se otkrivaju motrilačkim radarom zone motrenja 20 km te je optimiziran za otkrivanje vrlo malih ciljeva na vrlo malim visinama. Crotale NG koristi vođeni projektil VT-1 dometa 11 km i brzine veće od 3500 km/h.

Male i vrlo male ciljeve uništava zahvaljujući kombiniranom sustavu navođenja koji uključuje ciljnički radar čija je okrugla antena smještena na prednjoj strani lansera i elektrooptičkog sustava koji se sastoji od dnevne kamere visoke rezolucije i termovizije.

Projektil se na cilj navodi automatiziranim radionavođenjem, što je idealno za obaranje ruskih krstarećih projektila koji lete na malim visinama podzvučnom brzinom (projektil Kh-101 leti na oko 30 metara brzinom od oko 900 km/h), ali i velikih i sporih dronova kamikaza Shahed-136.

Ukrajinci bi za Crotale NG našli namjenu ne samo u obrani gradova već i postrojbi na bojištu. Jedini je problem što za imalo učinkovitiju obranu Ukrajina treba stotinjak sustava Crotale NG. Za usporedbu, francuska vojska ih ima 24.

Odnos s Izraelom

General Mark Milley u svojoj je izjavi spomenuo Izrael. Izraelska vojna industrija, silom prilika, razvila je velik broj raketnih sustava PZO koji su najbolji na svijetu. Neki i nemaju konkurencije. Takav je sustav Iron Dome koji je namijenjen obrani naselja od pada raketa lansiranih iz višecijevnih lansera.

Ukrajinske potrebe idealno bi pokrio sustav David's Sling's razvijen za obranu Izraela od balističkih projektila malog i srednjeg dometa te krstarećih projektila. Projektil iz ovog sustava, SkyCeptar, Poljska je odabrala za svoje PZO-sustave Patriot.

Jedini je problem što vlada premijera Yaira Lapida nikad neće odobriti prodaju oružja Ukrajini. The Jerusalem Post je u komentaru objavljenom 13. listopada, kao odgovor na izjave generala Milleya, jasno dao do znanja da od toga neće biti ništa.

Uz mnoge razloge zapravo je jedan bitan – rusko dopuštanje, ili bore rečeno, nemiješanje u izraelske zračne udare po ciljevima u Siriji. Zbog toga Lapidova vlada želi zadržati što bolje odnose s Putinom, a to pak znači da nikakvo izraelsko oružje neće biti poslano u Ukrajinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.