Provjerite sami kako je podijeljeno 80 milijardi kuna kroz javnu nabavu

UDRUGA Vjetrenjača predstavila je danas svoj novi projekt "provjetravanja" javne nabave koji možete pogledati OVDJE.

"Kao što svi dobro znamo, javna nabava je među najvećim generatorima korupcije u Hrvatskoj. Kao i s ostalim koruptivnim djelima, i u javnoj nabavi je problem to što svi oni koji su u lancu sudjelovali imaju vitalni interes zamesti podatke. S druge strane, pritisak društva i Europske unije doveo je do toga da je sam postupak javne nabave nešto transparentniji, no ako promotrite programska rješenja koja su iskorištena da bi postupak javne nabave bio transparentan, sasvim je jasno kako je cijeli sustav dizajniran na način da onemogućava pristup podacima te bilo kakvu analizu prezentiranih podataka", navodi se na web stranici vjetrenjaca.org na kojoj se predstavlja ovaj projekt.

U tekstu se ističe kako u visokoeksponiranim slučajevima ni dan danas nismo u mogućnosti pogledati gdje su se problematične tvrtke javljale i dobivale poslove iz javne nabave. Na isti način, nismo u stanju pregledati koje je ministarstvo kupovalo koje usluge i od koga, a što je još manje moguće saznati za nekoga od 4.400 obveznika javne nabave u RH.

"Kako bi cijeli proces učinili transparentnijim, te kako bi koristeći informatičku tehnologiju cijeli postupak učinili doista transparentnim, a ne samo deklarativno javnim, u proteklih nekoliko mjeseci uspjeli smo proanalizirate kompletni oglasnik javne nabave koji smo potom pretvorili u odgovarajuću bazu podataka, te ih spojili potom s drugim bazama kako bi izolirali i popravili pogreške. Baze koje smo koristili su baze Državnog zavoda za statistiku, javne objave financijskih podataka FINA-e, Narodnih novina i drugih poslovnih registara u Hrvatskoj", ističe se na internetskoj stranici udruge.

Tako se sada na gornjem linku nalazi oko 60.000 ugovora o javnoj nabavi ukupne vrijednosti oko 80 milijardi kuna. Svi podaci su pretraživi i moguće ih je grupirati po desecima različitih parametara.

Iz udruge ističu i kako se sasvim sigurno nisu sjetili svih anomalija, te da će od ponedjeljka 28. studenog cijela baza podataka biti dostupna za slobodni download svima kako bi i sami mogli napraviti svoje analize i istraživanja. Iz Vjetrenjače kažu kako će najzanimljivije, najkreativnije rezultate nagraditi s tri novčane nagrade ukupne vrijednosti 15.000 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.