Novi mailovi iz afere Agrokor teško terete guvernera Vujčića

Foto: FaH

AKTUALNOG guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića teško terete novoobjavljeni mailovi koje je razmjenjivao u vrijeme pisanja Lex Agrokora s predstavnicima lešinarskog fonda Knighthead, a koje je danas objavila N1 Televizija. Riječ je o službenoj komunikaciji guvernera Vujčića s analitičarem fonda Knighthead Adamom Pieczonkom. Podsjetimo, Knighthead je progurao "roll up", koji je tada bio izuzetno bitan za Lex Agrokor, a koji je pisala tajna vladina skupina Borg, te je u konačnici Knighthead postao jedan od vlasnika Agrokora.

Sada je jasno da je vrlo bitnu ulogu, uz premijera i šefa vladajuće stranke Andreja Plenkovića i bivše potpredsjednice vlade Matine Dalić, imao i guverner Vujčić.

>> Guverner HNB-a se sjetio još jednog sastanka s američkim strvinarskim fondom

Suprotno dosadašnjim tvrdnjama HNB-a kako je Vujčić na sastancima samo "preusmjeravao" predstavnike Knightheada, iz mailova je razvidno da je Vujčić pristao na sastanak na kojem se razgovaralo kako će ponuda tog lešinarskog fonda biti što atraktivnija za izvanrednu upravu u Agrokoru.

Također, iz dokumentacije koju je danas objavila N1 Televizija razvidno je, kako sami kažu, neetično i neprimjereno ponašanje guvernera Vujčića, no tek bi istraga, poslije ovih objavljenih mailova, trebala dati odgovor na ključna pitanja je li Vujčić djelovao izvan svojih ovlasti, distribuirao povlaštene informacije te je li se, naposljetku, ogriješio o hrvatske zakone. No, krenimo redom.

Vujčić nevoljko priznao tri sastanka s lešinarskim fondom

Vujčić se gotovo pa redovno sastajao s američkim lešinarskim fondom Knightheadom, i to u vrijeme najveće krize i vladine intervencije u Agrokor, koji je tada još bio u vlasništvu Ivice Todorića. Vujčić je prvo priznao dva sastanka s tim fondom, da bi naknadno, nevoljko, priznao i još jedan, treći sastanak.

Prema onom što do sada znamo, Vujčić se prvo u ožujku 2017. godine sastao s mlađim analitičarem tog rizičnog fonda Adamom Pieczonkom, i to u vrijeme dok je tajna vladina skupina pisala Lex Agrokor. Drugi put se sastao s tim analitičarem 11. travnja, dan nakon što je stupio na snagu Lex Agrokor, i to izvan prostorija Hrvatske narodne banke. Upravo taj, drugi sastanak, koji se pokazuje izuzetno bitan, Vujčić je tek naknadno priznao. Treći put se Vujčić sastao u svibnju 2017. godine, a tada je u HNB stigla delegacija na čelu s Thomasom A. Wagnerom.

>> Vujčić misli da je nevin jer je američke lešinare spajao s vladom, a ne Borgom

No, vratimo se na Knighthead. Knighthead se zbog špekulativnosti ulaganja u propale tvrtke naziva lešinarskim ili strvinarskim fondom, a taj je fond počeo intenzivno kupovati obveznice Agrokora nakon što su postali jasni razmjeri krize. Zašto se guverner jedne države članice Europske unije sastajao s ovim fondom, to do danas nije potpuno jasno.

Nakon uvođenja izvanredne uprave, odnosno izglasavanja Lex Agrokora, Knighthead je odmah uskočio u pomoć posrnulom koncernu spornim roll-up kreditom. Naime, vlasnici Agrokorovih obveznica, predvođeni tim američkim fondom Knighthead Capitalom, ponudili su Agrokoru kredit od 480 milijuna eura. Ukupni kreditni aranžman iznosio je 1.06 milijardi eura, od čega je novo zaduženje iznosilo 530 milijuna eura, dok je ostatak iznosa namijenjen pokrivanju starog duga.

Guverner se nakon zahtjeva J. P. Morgana sastao s predstavnicima lešinarskog fonda

Kredit je bio po modelu "roll-up", odnosno priznao se jednak iznos starih potraživanja kao prioritet kod naplate, uz 4 posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici, ili 3.8 posto u gotovini plativo jednom godišnje. Takav oblik kreditiranja do tada nije bio viđen u Hrvatskoj, a ni nakon vladine intervencije u Agrokor. U HNB-u su priznali da su se sastajali s Fondom, no u tome ne vide krimen svog guvernera. Štoviše, službena očitovanja HNB-a svodila su se na to da Vujčić nije imao neku značajniju ulogu, već je samo preusmjeravao sastanke. 

"Guverner nije spajao fond Knighthead s autorima Lex Agrokora, nego ih je uputio na vladu", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Hrvatske narodne banke kada smo ih upitali za sastanke guvernera i lešinarskog fonda prije tri godine.

>> Borg je postrojio vladu i HNB pa pokazao tko je glavni u Hrvatskoj

U knjizi bivše potpredsjednice Martine Dalić precizno stoji kako su predstavnici Fonda došli do nje od guvernera, no ona ih je uputila na Antu Ramljaka, tada tek jednog od pisaca Lex Agrokora. Vujčić do sada nije htio precizno odgovarati zašto se uopće nalazio s kreditorima neke firme, bez obzira na financijsku stabilnost, jer njegov posao nije, što je i sam priznao, paziti na dugove tvrtki.

Iz mailova koje je danas objavila N1 Televizija jasno je kako je sastanak Vujčića s Knightheadom zamolila direktorica za investicijsko bankarstvo u jugoistočnoj Europi u J. P. Morganu. U mailu se traži od Vujčića da svoje vrijeme podredi analitičaru Knightheada Pieczonki. Prema sadržaju maila, izgleda kao da je guverner u podređenom položaju.

Razotkrivanje Vujčića

Mail je izuzetno bitan jer je J. P. Morgan bio tada jedan od kreditora Agrokora, izravno zainteresiran za razvoj događaja u Agrokoru. U to vrijeme piše se zakon koji će rezultirati time da Knighthead postane jedan od vlasnika Agrokora, što će omogućiti vladin povjerenik. Zakon je pisala tajna vladina skupina koja se nazvala Borg, a koja je redovno izvještavala Plenkovića i Dalić.

>> Danas je postalo jasno: Plenković je šef grupe Borg

Drugi mail razotkriva guvernera Vujčića, koji je tvrdio da je Pieczonku otpravio onima koji se Agrokorom bave nakon što je saznao o čemu je riječ. Naime, u tom mailu analitičar Knightheada traži razgovor s Vujčićem nakon što je obavio konzultacije s Ramljakom. Valja naglasiti kako su konzultacije s budućim povjerenikom u Agrokoru obavljene kada Ramljak nije imao apsolutno nikakve ovlasti.

Iz mailova se otkriva i da je Vujčić itekako surađivao s tim lešinarskim fondom te da je bio upoznat s guranjem tzv. roll up kredita.

Na kraju je objavljen i mail koji najviše tereti Vujčića, a to je onaj kada analitičar Knightheada Pieczonka traži sastanak kako bi s Vujčićem prošli njihovu financijsku ponudu. On je od Vujčića želio pomoć kako bi ponuda tog lešinarskog fonda bila što "atraktivnija". Vujčić taj prijedlog nije odbio, štoviše, prihvatio je sastanak.

Zašto Vujčić ne vidi problem

Podsjetimo na to da je upravo guverner Vujčić bio jedan od govornika na promociji knjige Martine Dalić Agrokor Slom ortačkog kapitalizma.

"Autorica me je pozvala da pričam o ekonomskim posljedicama slučaja Agrokor. To je vrlo važno. Pričat ću o onome što je radila Hrvatska narodna banka, i ne vidim zašto bi to bio problem. Ne pada mi na pamet prejudicirati postoji li nečija kaznena odgovornost i raditi ono što je posao drugih tijela. Ja ću raditi ono što je moj posao, a to je makroekonomska politika i financijska stabilnost, i o tome ću pričati", rekao je tada, vrlo samouvjereno, guverner HNB-a.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.