Novi australski premijer osigurao tijesnu većinu u parlamentu

Foto: EPA

AUSTRALSKI premijer Anthony Albanese iz Laburističke stranke uživa potporu tijesne većine u parlamentu i neće morati ovisiti o glasovima drugih stranaka, piše njemačka agencija dpa deset dana nakon općih izbora u toj zemlji. Laburistička stranka je, prema podacima u ponedjeljak, od ukupno 151 mjesta u donjem domu australskog parlamenta osvojila 76 mandata, čemu je danas pridodan još jedan.

Konačni rezultati izbora za donji dom parlamenta sada glase: 77 mandata za Laburističku stranku, 58 za konzervativnu koaliciju liberala i Nacionalne stranke Australije te 16 mandata za nezavisne političare i druge stranke. Složen izborni sustav u Australiji nerijetko dovodi do toga da je potrebno mnogo vremena prije nego što postane jasno tko je osvojio mjesto u izbornoj jedinici.

Laburistička stranka je u vladi prvi put u gotovo 10 godina nakon što je pobijedila konzervativnu koaliciju pod vodstvom bivšeg premijera Scotta Morrisona. Zeleni su također ostvarili dobre rezultate na izborima. Albanese je službeno postao premijer prošlog tjedna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.