Nova Libija: Milicija mlati i ubija protjerane građane grada koji je podržavao Gadafija

"MILICIJE" iz libijskog grada Misrate teroriziraju iseljene građane grada Tawargha zbog toga što su, navodno, bili lojalni bivšem diktatoru Moameru Gadafiju.

Human Rights Watch tvrdi da su iseljeni svi stanovnici iz grada u kojem je nekada živjelo 30 tisuća ljudi. Dijelovi grada su opljačkani i spaljeni, a stanovnicima je rečeno da se ne vraćaju. Prijelazno nacionalno vijeće kažu kako su svojim vojnicima zabranili krađe te su im rekli da će svaki takav slučaj istražiti. "Živimo u potpunoj harmoniji. Ako će biti nečega protuzakonitog, provest će se istraga", kazao je zamjenik libijskog ministra financija Fawzi Abu Katif.

Ubijanje i mučenja stanovnika


HRW tvrdi kako postoje izvještaji da su milicajci ubijali nenaoružane stanovnike Tawarghe i provodili nezakonita uhićenja i premlaćivanja od kojih su neka dovela i do smrti. Milicije, pak, optužuju Gadafijeve lojaliste iz Tawarghe da su počinili pokolje, ubojstva i silovanja. Većina stanovnika u gradu su bili nearapski Libijci, od kojih su mnogi potomci robova iz Afrike.

"Bijes iskaljen na građanima Tawarghe, ma kakve bile optužbe protiv njih, podrivaju cilj libijske revolucije", kazala je Sarah Leah Whitson iz HRW-a te je dodala kako u "novoj Libiji" optuženima treba suditi na temelju zakona. HRW tvrdi da svoje zaključke temelje na svjedočenju desetaka ljudi iz Libije. Snage lojalne Moameru Gadafiju su Tawarghu koristili kao bazu za napad na Misratu na početku rata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.