"Nova fotografija je nebitna, vatrogasci su umrli od unutarnjih ozljeda"

JUČERAŠNJA objava fotografije vatrogasaca koji su stradali na Kornatu, a koju je snimio član GSS-ove spasilačke ekipe Srđan Vrsalović, podigle su u javnosti veliku buru i još jednom povukli pitanje o pravim uzrocima Kornatske tragedije. Nakon što je u javnost procurila fotografija vatrogasaca koji su ozlijeđeni, ali su na drugom mjestu, u različitom rasporedu, pozama i s različitim stupnjem opekotina od onih s kojima su naposljetku vatrogasci pronađeni. Nije dugo trebalo da se pojavi teorija kako su vatrogasci gorjeli dvaput, te su krenuli pritisci prema dežurnim istražnim organima da napokon otkriju pravu istinu iza Kornatske tragedije.

"Vatrogasci su umrli zbog udisanja vrelog zraka"

No, za člana istražnog povjerenstva Branka Šimaru, ali ni za suca Branka Ivića, nema nikakve sumnje da je Kornatska tragedija zatvoren slučaj. Šimara je u razgovoru za HRT, naime, objasnio kako nova fotografija ništa ne dokazuje. On tvrdi kako za vatrogasce nisu bile kobne vanjske ozljede, već ozljede unutarnjih organa zbog kojih su, kako kaže, umirali u agoniji.

"Kad izgara nehomogena smjesa, u prostoru nestane kisika. Pojavljuje se visoka temperatura koja ih je termički obradila", kaže Šimara, te objašnjava da se njihova odjeća nije mogla zapaliti zato što nije bilo kisika. Šimara također kaže da je za vatrogasce bilo kobno udisanje vrućeg zraka, a Franu Lučića je, smatra, spasila kaciga sa spuštenim vizirom zbog koje mu dišni putevi nisu bili spaljeni.

"Fotografija nije bila u sudskom spisu"

Branko Ivić nije želio objasniti zašto odvjetnicima obitelji navodno nije želio dati uvid u 3D simulaciju kretanja vatrogasaca u kojoj se, prema nekim neslužbenim informacijama, nalaze još šokantnije fotografije od ove koja je isplivala. Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, pak, priopćilo kako se objavljene fotografije nalaze u sudskom spisu, što je izazvalo oštru reakciju Igora Marinovića, oca poginulog Ivana Marinovića.

Marinović je za Novi list kazao da je bio kod županijske državne odvjetnice Živane Beroš Dodig u trenutku kad je ona pisala žalbu Vrhovnom sudu na obustavu postupka protiv Dražena Slavice, te da su joj tada pokazali fotografiju.

"Ona nam nije rekla decidirano niti da je ima, niti da je nema. Nisu rekli da je u spisu, kao što je tamo nije vidio niti naš odvjetnik. Mi smo pitali, ali odgovor nismo dobili već se samo zainteresirala za tu fotografiju. Priča da je sada navodno utvrđeno da je sve slikao GSS ne prolazi jer je na prvoj slici jako sunce, a na drugoj se vidi da su napravljene u razmaku od nekoliko sati. Ako je to točno, onda ostaje pitanje što su tamo radili dva-tri sata ranije i zašto nitko ne zna da su bili nad otokom. GSS je napravio dvije slike, ovo je treća", rekao je Marinović.

P.V.
Foto: Nikša Stipaničev / Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.