Njemačkog političara istražuju zbog strašnih poplava, terete ga za ubojstvo iz nehaja

Foto: EPA

KAKO javljaju njemački mediji, nakon razorne poplave u pokrajini Rheinland-Pfalz, tužiteljstvo istražuje upravitelja okruga Ahrweiler Jürgena Pföhlera.

Prema javnom tužitelju iz Koblenza, terete ga za ubojstva iz nehaja i tjelesne ozljede iz nehaja.

Kažu da nije na vrijeme alarmirao stanovnike ni organizirao evakuaciju

Pföhlera se sumnjiči da nije na vrijeme alarmirao stanovnike na opasnost od poplave, niti pravodobno organizirao evakuaciju. Tužiteljstvo sumnja da je to "(djelomično) uzrok" nekih smrtnih slučajeva. 

 

Osim administratora okruga Ahrweiler, istraga je usmjerena i protiv još jednog člana kriznog tima koji je, prema riječima javnog tužitelja, barem privremeno preuzeo upravljanje operacijom. Tijekom istrage osigurani su dokumenti i podaci kriznog tima okruga Ahrweiler, kao i osobna komunikacijska sredstva obojice optuženih.

Pod istragom je konzervativni političar 

Jürgen Pföhler je političar, član konzervativne stranke CDU, te je od 2000. biran za šefa okruga Ahrweiler.

Prema dostupnim informacijama, Pföhler je "vjerojatno zapovijedao operacijama, a time i imao jedini ovlaštenje odlučivanja" prema pravilima Zakona o zaštiti od požara i katastrofa. Prema nalazima, član kriznog tima barem je privremeno preuzeo upravljanje operacijom. 
 
Bilo je naznaka da je stanovnike doline Ahr koje još nije zahvatio plimni val trebalo upozoriti i dovesti na sigurno u srpnju 14. najkasnije do 20:30 sati. Prema početnoj sumnji, upozorenje nije izdano s potrebnom jasnoćom ili tek sa zakašnjenjem.

Podsjetimo, samo u toj pokrajini u Njemačkoj od posljedica katastrofalnih poplava poginula je 141 osoba, a 766 ih je ozlijeđeno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.