Njemački šef diplomacije zadovoljan kompromisom oko Sjevernog toka 2

Ilustracija: EPA

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozdravio je sporazum između Njemačke i Sjedinjenih Država o plinovodu Sjeverni tok 2, kojemu se Washington dugo suprotstavljao.

"Laknulo mi je da smo pronašli konstruktivno rješenje vezano uz Sjeverni tok 2 sa Sjedinjenim Državama", napisao je Maas na Twitteru.
 
"Pomoći ćemo Ukrajini da izgradi zeleni energetski sektor i nastojati na tome da se osigura tranzit plina kroz Ukrajinu u nadolazećem desetljeću", dodao je.

Sjedinjene Države i Njemačka postigle su u srijedu sporazum o ruskom plinovodu Sjeverni tok 2, čime su okončale međusobna neslaganja o tom pitanju, objavio je Washington Post. 

Ulaganje u infrastrukturu za zelenu tehnologiju

Prema tom sporazumu Njemačka se složila da će investirati u infrastrukturu za ukrajinsku zelenu tehnologiju, a Sjedinjene Države složile su se da će okončati svoje napore na blokiranju naftovoda, navodi list.

Kritičari projekta plinovoda Sjeverni tok 2 vide ga kao ruski geopolitički projekt koji ugrožava europsku energetsku sigurnost. Također ističu da bi plinovod mogao naštetiti interesima Ukrajine. Kijev ovisi o milijardama koje ostvaruje ruskim plinskim tranzitom.

Oni koji podupiru plinovod, s druge strane, optužuju SAD da iza protivljenja stoji želja za prodajom vlastitog, skupljeg plina Europi. 

SAD je ostao jako skeptičan prema skoro završenom projektu plinovoda i prilikom nedavnog posjeta kancelarke Angele Merkel SAD-u, no Bidenova administracija signalizirala je da je spremna ublažiti stajalište o plinovodu koji će povezati Rusiju i Njemačku. 
Predsjednik Biden i kancelarka Merkel nisu skrivali prošlog tjedna da se i dalje ne slažu oko tog projekta. Biden je upozorio Rusiju da ne koristi svoje energetske resurse kao "oružje" ili sredstvo protiv svojih susjeda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.