Njemački ministar zdravstva je optimističan u vezi epidemije: Najgore je prošlo

NJEMAČKI ministar zdravstva Daniel Bahr je kazao da postoje razlozi da budemo "oprezno optimistični" u vezi epidemije bakterije E.coli, jer postoje znakovi kako je vrhunac iza nas.

Bahr je rekao novinarima da postoje argumenti koji pokazuju da "je najgore iza nas", no i dodao kako je još prerano reći da je sve gotovo. Epidemija opasne bakterije je do sada ubila 24 ljudi, zaraženo je 2400 ljudi, a stotine su razvili teži oblik bolesti u kojem su napadnuti bubrezi.

Europski poljoprivrednici gube 417 milijuna eura tjedno

EU je jučer ponudila paket pomoći od 150 milijuna eura za farmere koji su zbog pada prodaje pogođeni epidemijom. No, ministri poljoprivrede su kazali da žele mnogo više novca te da se trebaju isplatiti sve štete koje su nastale zbog pada prodaje voća i povrća. Procjenjuju kako je šteta i do 417 milijuna eura tjedno. Zdravstvene institucije u sjevernoj Njemačkoj su prošlog tjedna za epidemiju krivo optužile španjolske krastavce za koje su tvrdili da su izvor zaraze.

Još uvijek se pokušava utvrditi pravo porijeklo novog soja EHEC-a. Novi slučajevi zaraze se pojavljuju svaki dan, a jučer je u Njemačkoj zabilježeno 94 novozaraženih. Jučer je povjerenik Europske unije za zdravlje John Dalli upozorio Njemačku da više ne objavljuje neprovjerene informacije o izvoru zaraze, jer to širi neopravdani strah među stanovništvom Europe i stvara probleme za proizvođače hrane.

Broj novozaraženih se smanjuje

No, hamburška državna senatorica za zdravlje Cornelia Pruefer-Storcks je branila odluku lokalnih vlasti da objave kako su za zarazu krivi španjolski krastavci. Njemačka nacionalna institucija odgovorna za kontrolu bolesti i prevenciju, Institut Robert Koch je izvijestio da se broj novozaraženih smanjuje, no ne znaju hoće li se taj trend nastaviti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.