Njemački ministar financija: Više ne ovisimo o ruskim energentima

Ilustracija: EPA

NJEMAČKA više ne ovisi o uvozu energije iz Rusije, potvrdio je njemački ministar financija Christian Lindner za BBC. Tvrdi da je njegova zemlja u potpunosti diversificirala energetsku infrastrukturu od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine.

"Da, naravno da Njemačka još uvijek ovisi o uvozu energije, ali danas ne o uvozu iz Rusije, već o globalnom tržištu", rekao je Lindner, istaknuvši da su pronašli nove izvore za opskrbu energijom. Njemačka je ranije otprilike polovicu plina uvozila iz Rusije.

"Razvijamo snage budućnosti"

Lindner je na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu ukazao na brzinu kojom je novi terminal za ukapljeni prirodni plin izgrađen u Njemačkoj, u rekordnih osam mjeseci. Ističe da planiraju dodatna ulaganja u infrastrukturu. "Ovo je samo jedan primjer ogromne promjene u njemačkoj politici", poručio je.

"Shvatili smo da moramo poticati svoju konkurentnost nakon ere kancelarke Merkel. To je doba bilo usredotočeno na snage prošlosti, a sada razvijamo snage budućnosti", kazao je njemački ministar financija. Optimističan je zbog podataka koji sugeriraju da je inflacija u Njemačkoj dosegla svoj vrhunac prošle godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.