Njemačka središnja banka: Idemo u recesiju

Foto: EPA

NJEMAČKO gospodarstvo kliznut će u recesiju u zimskoj polovini godine nakon neočekivanog rasta aktivnosti u ljetnom tromjesečju, upozorila je središnja banka. Gospodarstvo je u razdoblju od srpnja do rujna poraslo 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, prema preliminarnoj procjeni statističkog ureda, zahvaljujući dobrim rezultatima uslužnog sektora nakon ukidanja većine pretpandemijskih ograničenja, napomenuo je Bundesbank.

U zimskoj polovini godine aktivnost će se vjerojatno smanjiti, procjenjuju, naglasivši da troškovi energije i neizvjesna opskrba predstavljaju težak teret za kompanije. Slabljenje svjetskog gospodarstva očitovat će se u njemačkom izvozu iako popunjene knjige narudžbi i ublaženi problemi u nabavnim lancima donekle amortiziraju smanjenu potražnju.

Visoka inflacija koči pak osobnu potrošnju, a time i aktivnost u uslužnim kompanijama u izravnom kontaktu s građanima, upozoravaju. "Inflacija bi mogla ostati dvoznamenkasta i nakon prijelaza u novu godinu", procjenjuje Bundesbank u mjesečnom izvješću, objavljenom u srijedu.

Podizanjem plaća rastu cijene

Državna potpora građanima s visokim računima plina ublažit će teret u prosincu, ali još nije jasno u kojoj će se mjeri to odraziti na službeni izračun cijena, a time i na stopu inflacije, naglašavaju. U listopadu inflacija se popela na 10,4 posto i prvi se put od 50-ih godina prošlog stoljeća izražava dvoznamenkastim brojem.

Dodatni poticaj inflaciji mogla bi biti spirala koja nastaje nakon što rast cijena rezultira podizanjem plaća, a više plaće snažnijim rastom cijena. Sindikati i kompanije u posljednje vrijeme dogovaraju sve veća povećanja plaća, bilježe.

Tako sindikat radnika u javnom sektoru i službenika u saveznoj upravi i lokalnoj samoupravi traži povećanje plaća za 10,5 posto u idućih 12 mjeseci. Iako zahtjevi za tako veliko povećanje plaća vjerojatno neće biti prihvaćeni, pojačan je rizik pokretanja spirale, zaključili su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.