Njemačka će 2022. izdvajati manje za obranu nego 2018.

Foto: FAH

NJEMAČKA potrošnja za obranu izražena kao postotak BDP-a porast će 2019., kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel američkom predsjedniku Donaldu Trumpu prošli tjedan u Bijeloj kući, ali će nakon toga pasti, osim ako se njemački proračunski planovi ne prilagode, rekao je u srijedu izvor iz njemačkog ministarstva obrane.

Izvor je rekao novinarima da će potrošnja za obranu izražena kao postotak BDP-a pasti na 1,23 posto 2022., čak ispod projicirane razine za 2018., unatoč obećanju Berlina kao člana NATO-a da će postupno podizati potrošnju za obranu prema ciljanih 2 posto BDP-a.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen i ministar razvoja Christian Mueller, oboje konzervativci, uložili su u srijedu pisani prigovor na dugoročni proračunski plan ministra financija Olafa Scholza, socijaldemokrata, tvrdeći da krši koalicijski sporazum.

Ministarstvo obrane očekuje da će morati odgoditi neke velike programe javne nabave planirane s drugim zemljama ako se u mjesecima koji dolaze ne povećaju sredstva, rekao je izvor, ali nije želio reći na koje će se to projekte odnositi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.