Nizozemska je najveći kupac kineskih solarnih panela u Europi

Ova ilustracija generirana je pomoću umjetne inteligencije

Kina je u prvoj polovini godine izvezla solarne panele rekordnih kapaciteta od 120.427 megavata (MW), otpremivši gotovo polovinu u Europu, u prvom redu u Nizozemsku, pokazali su podaci istraživačkog instituta Ember.

U prvi šest mjeseci kineski proizvođači isporučili su tako 6,3 posto više solarnih panela, mjereno kapacitetom u megavatima, odnosno oko 7.150 megavata više od prijašnjeg polugodišnjeg rekorda, postavljenog u prvoj polovini 2023. godine, podaci su istraživačkog instituta Ember.

To bi značilo da je Kina od početka 2020. godine izvezla solarne panele kapaciteta gotovo 720 tisuća megavata.

Europa je bila glavno odredište kineskog izvoza

Ključnu ulogu u skoku izvoza odigralo je smanjenje cijena koje su u prosjeku u prvoj polovini godine iznosile 13,7 centi po megavatu, u usporedbi s prosječnih 18 centi po megavatu u cijeloj prošloj godini. U odnosu na prosjek u 2022. bile su gotovo upola niže.

To znači i da su kineski solarni paneli daleko najjeftiniji u svijetu, mjereno cijenom megavata kapaciteta za proizvodnju struje iz Sunčeve energije.

Europa je bila glavno odredište kineskog izvoza, s udjelom od 43 posto odnosno 52.158 megavata. Europski uvoz pritom je smanjen za petinu u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje budući da su visoke kamatne stope, zabrinutost za gospodarski rast i trgovinske napetosti u odnosima s Kinom prigušile potražnju.

Unatoč tome, europska nabava u polugodišnjem razdoblju zaostaje tek za rekordnom prvom polovinom prošle godine.

Nizozemska i dalje najveći kupac

Nizozemska je zadržala poziciju vodećeg tržišta za kineske solarne panele, s ukupno uvezenim 23.421 megavatom kapaciteta u prvih šest mjeseci ove godine. Iako je brojka za četvrtinu manja nego u prvom polugodištu 2023., Nizozemska je i dalje u prvoj polovini godine više nego dvostruko nadmašila uvoz drugih zemalja.

Veliki kupci u Europi bile su i Španjolska, Njemačka i Italija, no obujam njihovog uvoza oštro je smanjen u usporedbi s prvom polovinom prošle godine, pokazuju podaci Embera.

Brazil je drugo najveće kinesko tržište, s nabavljenim panelima kapaciteta 10.511 megavata u prvoj polovini 2024. To predstavlja povećanje za 10 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i u suprotnosti je s blagim smanjenjem uvoza u cijeloj regiji Latinske Amerike.

Azija je zauzela poziciju druge najveće regionalne destinacije za kineske solarne panele, s rekordnim uvezenim kapacitetima od 32.109 magavata ili približno 27 posto ukupnog obujma. To predstavlja povećanje za čak 86 posto u odnosu na prvu polovinu 2023., a glavni je razlog snažan rast u Južnoj Aziji, pokazuju podaci instituta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.