Nisu im dosta škole, sad i vrtićku djecu maltretiraju blagoslovom kruha

Foto: Google Street View/Dječji vrtić Srednjaci

GRADSKI dječji vrtić Srednjaci organizira obilježavanje Dana kruha, a na događaj su pozvali i katoličkog svećenika da blagoslovi kruh. Roditelji koji ne žele da im djeca sudjeluju u ovom događaju, trebaju potpisati izjavu, a njihova djeca to će vrijeme provesti u drugoj prostoriji. 

Jedan roditelj podnio je anonimnu prijavu zbog ovakvog postupanja, a ravnateljica vrtića je tu prijavu objavila na svom Facebook profilu.

 

Svećenik u vrtiću

"U duhu hrvatske tradicije i običaja, u Dječjem vrtiću Srednjaci se tradicionalno obilježavaju Dani Kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje", piše u obavijesti roditeljima. 

"Povodom toga, organizira se blagoslov kruha sa svećenikom iz Župe Marije Pomoćnice na Knežiji", stoji u obavijesti uz datum održavanja blagoslova.

Pridodana je i napomena. 

"Ukoliko ne želite da vaše dijete sudjeluje u navedenom događaju, molimo da potpišete izjavu koju zatražite od odgajatelja skupine. 

Za djecu čiji roditelji ne žele sudjelovati u blagoslovu kruha, bit će organizirane aktivnosti u sobi broj 8", piše u napomeni.

Blagoslov svećenika u javnoj ustanovi sekularne države

Ovdje postoji nekoliko problema. 

Dan kruha je dan zahvalnosti za plodove zemlje i obilježava se svakog listopada. Datum dana kruha povezan je sa Svjetskim danom hrane, a sve kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti.

Gradski vrtić je javna ustanova nominalno sekularne države.

Dovođenje svećenika kako bi vršio vjerske obrede isključivo jedne vjerske zajednice na svjetovnoj manifestaciji u javnoj ustanovi je problematično.

Odvajanje od druge djece

Nadalje, javni gradski vrtić traži od roditelja maloljetne djece da se izjasne ako su protiv vjerskog sadržaja. Nije poznato hoće li uprava vrtića sačuvati te podatke, s obzirom na GDPR odredbe.

Uz to, ovakvim postupkom se djecu koja neće sudjelovati u vjerskom obredu blagoslova kruha odvaja od druge grupe djece. Upitno je kakve posljedice ostavlja izdvajanje vrtićke djece u posebnu prostoriju s posebnim programom.

Jedan roditelj poslao je anonimni dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Upravi za odgoj i obrazovanje te Samostalnom sektoru za inspekcijski nadzor u kojem se poziva na zaštitu podataka. 

Obratio se anonimno "iz bojazni daljnje diskriminacije" kako bi upozorio na sukladnost programa vrtića s odobrenim programom ustanove od strane nadležnih tijela. Zamolio ih je da provjere ima li vrtić ovlasti prikupljati podatke o nepripadnosti katoličkoj vjeroispovijesti maloljetnika te na koji način će te izjave čuvati i naknadno koristiti.

Anonimni roditelj izrazio je svoju brigu zbog diskriminacije djeteta na osnovi vjere s obzirom na to da će ga staviti u posebni dio zajedno s drugom djecom koja neće sudjelovati u obredu. 

Javila se ravnateljica vrtića

Objavu roditelja koji se brine o diskriminaciji i zaštiti podataka svog djeteta prenijela je Facebook stranica Ateisti i agnostici Hrvatske. 

Na objavu je reagirala ravnateljica spomenutog vrtića Lidija Janeš. U komentaru je jasno naznačila da joj je poznato o kojem roditelju je riječ.

Objava prijave na profilu

Uz to, ravnateljica Janeš objavila je na svom Facebook profilu anonimnu prijavu roditelja nadležnim institucijama. Objavila ju je javno, tako da je mogla biti dostupna svima.

"Evo anonimne prijave JEDNOG roditelja. Poruka gospodinu P. (poznatom nam autoru prijave...), mogli ste se potpisati, nismo u komunističkom režimu pa da se osvećujemo. Za takve agnostike i ateiste se molimo", napisala je u opisu objavljene anonimne prijave i tagirala još šestero ljudi.

Naknadno je prijavu izbrisala s profila.

Suradnički i partnerski odnos

Na službenim stranicama vrtića istaknuta je sljedeća rečenica: "A posebno nam je važno da za dobrobit djeteta ostvarujemo s roditeljima suradnički i partnerski odnos."

Poslali smo upit vrtiću u kojemu smo zatražili očitovanje ravnateljice.

Njen odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.