Ništa od istražnog povjerenstva o koroni, samo 9 zastupnika glasalo za

Foto: Pixsell/Igor Soban

Hrvatski sabor odbio je danas prijedlog 17 oporbenih zastupnika da se osnuje istražno povjerenstvo o radu Stožera civilne zaštite i drugih institucija za vrijeme pandemije Covida-19. Protiv osnivanja povjerenstva glasalo je 105 zastupnika, za je bilo devet, a suzdržanih 11.  

Tu inicijativu pokrenuo je Most, a povjerenstvo je trebalo utvrditi eventualne nezakonitosti, nedopuštene utjecaje, pogodovanja i političke pritiske na rad Stožera i drugih nadležnih institucija tijekom pandemije. Također je trebalo utvrditi okolnosti nabave cjepiva i razloge donošenja odluka vlade kojima je nabava medicinske opreme i usluga izuzeta od primjene Zakona o javnoj nabavi i proglašena tajnom.

Trebalo je istražiti i na temelju kojih znanstvenih spoznaja je Stožer donio odluke o ograničenju kretanja na početku pandemije, odluku o prebacivanju škola na online nastavu i koje su institucije procjenjivale količine cjepiva koje treba nabaviti.

Propao i prijedlog Marije Selak Raspudić o AI

Nije prošao ni prijedlog nezavisne zastupnice Marije Selak Raspudić da se donese Rezolucija o umjetnoj inteligenciji radi strože kontrole i regulacije umjetne inteligencije.

"Riječ je o ključnoj temi današnjice, ne nekoj apstraktnoj temi daleke budućnosti. Svjedočili smo kibernetičkim napadima na bolnički sustav, već se govori i o robotaksijima koji bi se uskoro trebali naći na hrvatskim cestama, a Hrvatska još nije zauzela jasan stav po pitanju ljudskih prava i razvoja umjetne inteligencije", upozorila je Selak Raspudić.

Njezin prijedlog izmjena Zakona o gradnji, kojim je predložila strože kazne za nadzorne inženjere radi suzbijanja bespravne gradnje, također nije dobio podršku većine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.