Nijemci optužili 88-godišnjeg nacista za smrt 430.000 Židova



NJEMAČKO državno odvjetništvo je podnijelo optužnicu protiv 88-godišnjeg Samuela Kunza za sudjelovanje u ubojstvu 430.000 Židova tijekom vladavine nacista u koncentracijskom logoru Belzec u Poljskoj, gdje je navodno služio kao čuvar od 1942. do 1943. godine, rekao je tužitelj Christoph Goke iz Dortmunda.

Kunzu, kojega je državno odvjetništvo o optužnici obavijestilo prošli tjedan, na teret se stavlja da je u druga dva incidenta osobno ubio 10 židova, rekao je Goke za Associated Press. Kunz, treći najtraženiji na listi osumnjičenih nacista Centra Simona Wiesenthala, živi u blizini Bonna, a nije priveden jer tužitelji na vjeruju da će pokušati pobjeći.

Nikad nije bio na sudu

Goke je rekao da je slučaj proslijeđen sudu u Bonnu, gdje će se odlučiti kada će se pokrenuti sudski postupak. Sud nije htio davati komentare o slučaju.

Efraim Zuroff, glavni lovac na naciste Centra Simona Wiesenthala, rekao je kako je Kunz sudjelovao u tzv. Operaciji Reinhard, čiji je cilj bio istrebljenje židova u Poljskoj. Dodao je kako se radi o vrlo pozitivnom napretku u njemačkom sudstvu.

Kunz nikad nije izašao pred sud zbog svojih navodnih zločina tijekom nacističke ere, a njegovo ime se prvi put pojavilo tijekom istrage povezane sa suđenjem Johnu Demjanjuku. Demjanjuk, 90-godišnji Amerikanac ukrajinskog podrijetla, trenutno je na sudu u Münchenu zbog navodnog sudjelovanja u ubijanju 28.000 židova u koncentracijskom logoru Sobibor u Poljskoj. Tužitelji tvrde da su i Kunz i Demjanjuk stražarski zanat "pekli" u SS-ovom logoru Trawniki.

Nakon rata se ugodno smjestio u Bonnu

Kunz, podrijetlom Nijemac, rođen je 1921. godine u Rusiji. U Drugom svjetskom ratu se borio u redovima Crvene armije, a nakon što su ga Nijemci zarobili dali su mu izbor – mogao je ostati u zatvoreničkom logoru ili surađivati s nacistima, tvrdi Klaus Hillenbrand, njemački stručnjak za veliki rat. Kunz je pristao raditi s nacistima, pa je prvo treniran u kampu Trawniki, nakon čega je prebačen na stražarsku dužnost u Belzecu.

Nakon rata odselio se u Njemačku, godinama radio za jedno savezno ministarstvo i dobio državljanstvo. U 60-ima je sudjelovao u sudskom procesu kao svjedok o zločinima u Belzecu. U 60-ima njemačko tužiteljstvo nije bilo zainteresirano za procesuiranje nisko rangiranih nacista, pa su Kunza ostavili na miru. Njegovo ime ponovno se pojavilo u istragama oko Demjanjukovog slučaja, a nakon što je nekoliko medija objavilo članke o njemu, tužiteljstvo u Dortmundu odlučilo je pokrenuti postupak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.