Nijemci su prestali nadzirati napadača prije dva mjeseca, sad nude 100.000 eura za njega

Foto: Getty/123rf

NJEMAČKE vlasti odlučile su ponuditi 100 tisuća eura za informacije koje bi dovele do uhićenja terorista koji je napao Berlin.

>> Die Welt: Policija pronašla dokumente u kamionu, imaju novog osumnjičenika za napad

>> Zašto teroristi nose dokumente?


>> NOVI DETALJI Osumnjičeni izbjeglica je u Berlinu živio sa srpskim regruterom ISIS-a

21:30 Tuniška antiteroristička policija ispitala je u srijedu obitelj Anisa Amrija, glavnog sumnjivca za napad kamionom na božićni sajam u Berlinu, rekao je jedan sigurnosni dužnosnik.

"Antiteroristička postrojba ispitala je obitelj sumnjivca", rekao je neimenovani dužnosnik.

20:10 Neimenovani njemački dužnosnik potvrdio je Washington Postu da je Anis Amri bio na radaru njemačkih službi zbog planiranja "ozbiljnog čina nasilne subverzije", ali nisu mogli ništa poduzeti jer nije bilo dovoljno dokaza.

19:45 Agencija Reuters objavila je kako je Anis Amri ove godine bio pod prismotrom sigurnosnih službi u Berlinu zbog sumnje da je planirao pljačku kako bi financirao kupnju automatskog oružja. No, obzirom da nisu mogli potvrditi sumnje, nadzor je prekinut u listopadu, javlja Reuters.


18:55
O Anisu Amriju se na tuniškom radiju Mosaique oglasio i njegov otac, rekavši da je Anis kao ilegalni imigrant napustio Tunis prije sedam godina, te je završio u talijanskom zatvoru. Isti radio je, pozivajući se na sigurnosne izjave, objavio kako je Anis Amri proveo četiri godine u talijanskom zatvoru zbog optužbi da je spalio školu. Anisov otac rekao je da je njegov sin u Njemačku prije godine dana.

18:18
Osumnjičenog napadača se dovodi u vezu sa islamističkim propovjednikom Ahmadom Abdelazzizom, poznatijem i kao Abu Walaa, koji je uhićen u studenom. Dotični propovjednik navodno je u svojim govorima nagovarao vjernike da otputuju u Siriji boriti se za Islamsku državu.

18:15
Amri je od veljače živio u Berlinu, a sigurnosne službe su ga smatrale "prijetnjom" za javnost, piše Guardian. Njegova aplikacija za azil odbijena je jer nije predočio sve potrebne dokumente.

18:12
U europskom uhidbenom nalogu navodi se kako je Amri koristio čak šest različitih imena i tri različite nacionalnosti - tunišku, egipatsku i libanonsku.

18:03 Tužitelji su objavili i potjernicu za Anisom, za kojim je izdan i europski uhidbeni nalog. Na potjernici Anisove oči nisu zamagljene, za razliku od fotografija koje su objavljene ranije.

17:45 Federalni tužitelji opisuju 24-godišnjeg Anisa Amrija kao osobu prosječne visine i težine, s crnom kosom i smeđim očima. Objavljena je i njegova fotografija.



17:30 U priopćenju kojeg su objavili u srijedu, tužitelji su upozorili da bi Anis mogao biti naoružan i opasan, te apeliraju na javnost da se odmah jave policiji ako ga ugledaju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.