Svim predizbornim anketama zajedničko je jedno: SDP-u najviše mandata, ali nedovoljno za vlast

Foto: HRT,NovaTV,Index,2X1

ONO što je zajedničko anketama koje su provele tri nacionalne televizije, jedna agencija te redovito istraživanje o stranačkim preferencijama svakako je činjenica kako će izvanredni parlamentarni izbori biti neizvjesni kao i da ni jedna politički opcija neće moći formirati vlast bez koalicije s nekom drugom listom.

Zajedničko je i da sve ankete odnosno istraživanje u 10 izbornih jedinica pokazuju da bi najviše mandata mogao imati SDP. Sve ankete predviđaju  ulazak u Sabor listama SDP-a, HDZ, Mosta, Živog zida, IDS i HDSSB-a, a neke u Sabor pridodaju listu Milana Bandića i stranke Pametno. 

HRT: SDP 61, HDZ 56

HRT je objavio ankete, a na uzorku od 10 tisuća ispitanika koje je sa njih napravila agencija Hendal. SDP-ova koalicija (SDP-HNS-HSS-HSU) po tom istraživanju ima najviše zastupničkih mjesta i to 61, slijedi HDZ-ova koalicija (HDZ-HSLS-HDS-Hrast) s 56 mandata. Treći je MOST s 13 zastupnika, a koalicija oko Živog zida (Živi zid-Promijenimo Hrvatsku-Akcija mladih) ima 6 mandata. Po HRT-u mandate još osvajaju  IDS i to tri mandata te jedan HDDSB.  

RTL: SDP 62, HDZ 55

RTL je radio ankete na uzorku od 7 tisuća ispitinika a radila je agencija Promocija plus. Istraživanje je napravljeno telefonski. Po tom istraživanju SDP ima 62 zastupnika, HDZ 55, Most 12, Živi zid 3, Bandić 3, IDS 3 i HDSSB 2

SDP prema rezultatima tog istraživanja pobjeđuje u šest izbornih jedinica; sve četiri zagrebačke, na sjeveru te na Istri i Kvarneru. HDZ pak pobjeđuje na istoku i na jugu.

NOVA TV: SDP 55, HDZ 53

Nova TV je radila na uzorku od 4,200 ispitinika, a radilo se o terenskom istraživanju u organizaciji agencije Ipsos Puls. Prema NOVA TV SDP ima 55 mandata HDZ 53, MOST 12, Živi zid 8, Bandić 7, IDS 3, HDSSB 1, Pametno 1.

Istraživanje Nova TV pokazalo je kako je čak 14 mandata graničnih, dakle vrlo nesigurnih i za svaki od njih se bori po nekoliko opcija. Primjerice Živi zid koji od 8 procijenjenih mandata zapravo su samo 2 sigurna mandata. SDP-ova koalicija ima 53 sigurna mandata, a "visi" ih 6, HDZ ima 51 siguran mandat a bore se za još pet mandata. Stranka Pametno se pojavljuje u ovoj anketi no još nije osiguralo niti jedan mandat, ali je u ozbiljnoj borbi u dvije izborne jedinice za ukupno 2 mandata.

Agencija 2X1: SDP 59, HDZ 55

AGENCIJA 2x1 komunikacije radila je na uzorku od 925 ljudi. Prema rezultatima tog izstraživanja SDP ima 59 mandata, HDZ 55, Most 13, Živi zid 6, IDS 3,  HDSSB 2,  BM 365 2 mandata.

Podsjetimo, Agencija 2x1 komunikacije do sada je redovno prognozirala pobjedu HDZ-a. Po tom istraživanju SDP pobjeđuje u šest izbornih jedinica, a HDZ u četiri.

Demoskop:

Postoji i redovito CRO Demoskop - mjesečno analiziranje političkih preferencija birača, a prema kojem je SDP-ova koalicija dobila 34,5 posto potpore birača, HDZ-ova koalicija ima 27,2 posto potpore,  MOST 8,8 posto, Živi zid 6 posto, Bandić Milan 365 3,1 posto, HDSSB-ova koalicija1,7 posto, koalicija IDS-a (IDS-PGS-RI) 1,6 posto te Pametno  1,5 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.