Nevjerojatno: Hrvati katolici u Irskoj drže lekcije Ircima protiv Halloweena

Foto/Screenshot: EPA/Facebook/Hrvatski Katolici u Irskoj

DA JE u Irsku posljednjih nekoliko godina, trbuhom za kruhom, otišlo dvadesetak tisuća Hrvata, opće je poznato. Da se i Irci i Hrvati velikom većinom izjašnjavaju kao katolici, također je poznato.

Poznato je i da kršćanskim, odnosno katoličkim fundamentalistima jako smeta proslava Noći vještica, odnosno Halloweena, kako je poznat u cijelom svijetu. Tako je prošli tjedan ultrakatolička udruga Vigilare, na čijem čelu je notorni protivnik sekularizma Vice Batarelo, napala trgovački lanac Lidl "zbog promicanja boleština, kulture smrti i kanibalizma", odnosno prodaje slatkiša s motivima Halloweena. 

>> Ultrakatolički Vigilare huška na Lidl: "Promiču boleštine, smrt i kanibalizam"

Ali da jedan - doduše, manji - dio Hrvata katoličke vjeroispovijesti koji su emigrirali u Irsku sada u toj zemlji drži lekcije Ircima katoličke vjeroispovijesti protiv slavljenja Halloweena, to je vjerojatno manje poznato. 

"Hrvatski Katolici u Irskoj": Holy Win, ne Halloween

Naime, na Facebook stranici pravopisno neispravnog imena Hrvatski Katolici u Irskoj (riječ katolici se u hrvatskom jeziku piše malim početnim slovom), koju prati oko 5 tisuća ljudi, jučer je osvanula prilično zanimljiva objava.

U njoj se obavještava pratitelje kako je u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Dublinu "u nedjelju, 27. listopada 2019. nakon večernjega Misnoga slavlja u 18.30h (St. Mary's, Haddington Road, Dublin 4) održan je po prvi puta u našoj Misiji program pod nazivom: Holy Win! - Svetost pobjeđuje". Holy Win je, jasno, igra riječima na Halloween.

O kakvom se programu i s kojim ciljem radi, objašnjava se u nastavku objave: "Dok se toliki ljudi oko nas, pa i vjernici, maskiraju u svakojaka strašna zla bića koja oko sebe siju strah i smrt i na taj način slave nešto što se zove Halloween (a što svoje korijene ima u staroirskoj tradiciji), mi Isusovi učenici želimo ove svete dane (svetkovinu Svih svetih u Spomen svih vjernih mrtvih) proslaviti na pravi način. Ne želimo ne biti Isusovi učenici, pa izricati samo osude i druge demonizirati što to čine - jer, svakome je dobri Bog dao slobodu da čini što hoće. Nego, želimo dati kvalitetnu alternativu: Božju istinu. Želimo ostati vjerni Majci Crkvi koja nam ovih dana preporuča da se sjetimo svoje braće i sestara "koji su otišli pred nama obilježeni znakom vjere te spavaju snom mira": a to su sveci - proglašeni i neproglašeni."

Hrvatica katolkinja se žali: I našijenci su prihvatili to slavlje, ne znamo tko smo i što smo

U komentarima ispod jedne ranije objave mogu se vidjeti i komentari nekih pratitelja ove katoličke stranice u kojima se žale da se Halloween slavi i u irskim školama u koje šalju svoju djecu.

"Bilo bi lijepo kada bi progovorili i protiv Halloweena. Ovako nas učiteljica uvjerava kako su i oni katolici, tako da ne razumiju zašto mi ne pristajemo na to. Ipak - vidim da se većina našijenaca pomodno prihvatila tog slavlja. Šteta - ne znamo tko smo i što smo", požalila se jedna Hrvatica s irskim prebivalištem, da bi u nastavku dodala kako će pismeno žaliti školi zbog toga što će u izvannastavnom programu imati Halloween zabavu. 

Posebno je ironično što je Halloween tradicija koja ima korijene u keltskim, pa tako i staroirskim svetkovinama poput Samhaina koje su kasnije kristijanizirane, kao što i Hrvatski Katolici u Irskoj (sic) i sami navode.

Hrvatska katolička misija želi evangelizirati Irce?

Dakle, hrvatski imigranti u Irskoj sada na sebe uzimaju zadaću da podučavaju domicilno stanovništvo u zemlji u koju su doselili o opasnostima njihove drevne tradicije koja je, navodno, u suprotnosti s "božjom istinom". Čini se da Hrvatska katolička misija Dublin na ovaj način želi evangelizirati Irce, kao da se radi o poganskom plemenu, a ne o većinski katoličkom narodu.

No kao što Vigilare u prodaji bezazlenih slatkiša u Lidlu koji će se za mjesec dana zamijeniti jednako bezazlenim slatkišima s motivom Svetog Nikole i Božića, vide zlokobnu "poganizaciju Hrvatske", tako i Hrvatska katolička misija, izgleda, u slavljenju Halloweena u Dublinu vidi "poganizaciju" Irske.

Pritom valja napomenuti i da je Irska zemlja u kojoj je otkriće sustavnog i višedesetljetnog zlostavljanja djece i žena koje su počinili svećenici i službenici Katoličke crkve izazvalo snažan revolt vjernika i udaljavanje od Crkve. Sve je kulminiralo i povijesnim ukidanjem zabrane pobačaja prošle godine. 

No Hrvatskoj katoličkoj misiji se takav trend sekularizacije i liberalizacije rigidnih katoličkih normi očito ne dopada. Pitanje je, međutim, koliko pri tome dopire ne samo do Iraca, već i do Hrvata. Naime, kako saznajemo od upućenih izvora, većina Hrvata u Irskoj, ako uopće i ide na misu, ide u irske crkve. Od desetak tisuća Hrvata koji žive u Dublinu, samo 600 ih ide u Crkvu svete Marije, gdje se služi misa na hrvatskom jeziku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.