"Neviđen potez": SAD odbile potpisati dogovor G7 o klimi

Screenshot: YouTube
 
SAD su odbile potpisati zajednički dokument G7 o klimatskim promjenama na kraju dvodnevnog samita u Bologni, javlja Reuters.
 
Dokument koji su ostale članice potpisale uopće ne spominje SAD, koje su drugi najveći zagađivač na svijetu. Ovaj potez uslijedio je nakon odluke o povlačenju SAD-a iz pariškog dogovora o klimi.
 
"Nastavit ćemo suradnju u skladu s vlastitim prioritetima"
 
U službenoj izjavi SAD-a stoji da neće podržati kolege u vezi s klimatskim promjenama i "u svjetlu nedavnog povlačenja i prestanka provođenja Pariškog dogovora te s njime povezanih financijskih obveza".
 
U izjavi također stoji da će "SAD nastaviti suradnju s glavnim međunarodnim partnerima u skladu s vlastitim prioritetima i tako očuvati snažnu ekonomiju i zdrav okoliš".
 
Neviđena podjela među državama G7
 
Alden Meyer iz neprofitne organizacije Unija zabrinutih znanstvenika (Union of Concerned Scientists) je izjavio da je ovakva podjela među državama G7 "bez presedana".
 
Ranije ovog mjeseca Donald Trump je povukao SAD iz pariškog dogovora o klimi te ustvrdio da bi dogovor "uništio državnu ekonomiju, oslabio suverenitet, zatvorio radna mjesta i stavio SAD u stanje stalnog zaostatka za ostalim državama".
 
U Bologni je za vrijeme samita održan veliki prosvjed u kojem je povorka pozvala svjetske vođe na borbu protiv posljedica klimatskih promjena. Prosvjed je završio bez izgreda.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.