Nestao je predsjednik Tanzanije. Nema ga već 17 dana, a vlasti šute

Foto: EPA

GDJE je tanzanijski predsjednik John Magufuli? 

U utorak je 17. dan otkako je 61-godišnji predsjednik zadnji put viđen u javnosti, a unatoč glasinama o njegovu lošem zdravlju tanzanijske vlasti još nisu dale jasan odgovor o tome gdje se nalazi.

Sad već i samo postavljanje pitanja gdje je predsjednik dovodi do uhićenja jer vlada nastoji suzbiti glasine.

Analitičari kažu da i tišina govori.

"Što god bilo, očito je da režim pokušava kupiti vrijeme", rekao je Nic Cheeseman, politolog i profesor demokracije sa Sveučilišta u Birminghamu.

"A režim kupuje vrijeme ako je predsjednik jako bolestan, onesposobljen ili mrtav."

Magufuli se zadnji put pojavio u javnosti 27. veljače. Simptomatično je da je taj gorljivi katolik propustio tri nedjeljne mise s kojih se često obraćao zajednici.

Samo nekoliko dana prije ministar financija Philip Mpango kašljao je i teško disao na konferenciji za novinare koju je sazvao kako bi odagnao glasine da je predsjednik umro od covida-19.

Molitvom protiv virusa

Magufulijeva odsutnost podudara se s nizom smrtnih slučajeva i bolesti pripisanih "respiratornim problemima" ili "upali pluća".

Magufuli je mjesecima ustrajao na tome da virusa u Tanzaniji više nema jer je odagnan molitvom. Odbijao je nositi masku za lice ili poduzeti mjere zatvaranja.

Zemlja je prestala objavljivati ​​podatke o zaraženima još u travnju 2020.

No tjedan dana prije no što je viđen zadnji put, Magufuli je priznao da virus još uvijek cirkulira.

Vođa tanzanijske oporbe Tundu Lissu, koji je u egzilu u Belgiji, i drugi počeli su postavljati pitanja o Magufulijevoj odsutnosti pozivajući se na izvore da je teško obolio od covida-19. 

"Recite ljudima istinu"

Lissu je u ponedjeljak na Twitteru napisao da njegovi obavještajni izvori "kažu da leži na intenzivnoj njezi zbog covida i da mu je paralizirana jedna strana tijela nakon moždanog udara. Recite ljudima istinu!" 

Kruže priče da je Magufuli teško bolestan, u bolnici u Keniji ili Indiji, dok prema drugima uopće nije napustio Tanzaniju.

Kenijski mediji izvijestili su o prisutnosti "afričkog vođe" u nairobijskoj bolnici, što se očito odnosi na Magufulija iako vladini dužnosnici niječu da se on nalazi ondje.

Cheeseman kaže da je "nevjerojatno da u modernom svijetu interneta i izvješćivanja građana i na društvenim mrežama" vlada drži u tajnosti gdje se Magufuli nalazi.

"Ali Tanzanija ne živi u tom modernom svijetu. Cenzura medija koja ondje vlada znači da Tanzanija nije u tom kontekstu."

Tanzanijska vlada o predsjedniku nije rekla gotovo ništa osim da će oni koji šire glasine završiti u zatvoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.