Nestali djelatnik britanske ambasade u Hong Kongu uhićen u Kini

Foto: Facebook

KINESKOM zaposleniku britanskog veleposlanstva u Hong Kongu određeno je 15 dana administrativnog pritvora u gradu Shenzhenu, objavilo je danas ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu.

Kako piše CNN, riječ je o 28-godišnjem Simonu Chengu, državljaninu Hong Konga. Cheng gotovo dva tjedna nije bio viđen nakon što se 8. kolovoza nije vratio s jednog poslovnog događaja u Shenzhenu.

U priopćenju kineskog ministarstva navodi se da je Cheng prekršio zakone, ali nije točno precizirano o čemu se radi, prenosi Reuters.

"On nije britanski državljanin. On je Kinez pa je to unutarnja stvar Kine", rekao je glasnogovornik ministarstva Geng Shuang, naglašavajući da nije riječ o "diplomatskom pitanju".

Njegova djevojka za sve krivi Britance

Britansko ministarstvo vanjskih poslova "duboko je zabrinuto" zbog navoda da je nestao jedan zaposlenik njihovog veleposlanstva u Hong Kongu. Naveli su kako su zatražili informacije od Hong Konga i provincije Guangdong u vezi s Chengom koji je, kako prenosi AP, priveden dok je prelazio iz Shenzhena u Hong Kong.

Chengova djevojka Annie Li za sve krivi Veliku Britaniju.

"Simon je sklopio ugovor s britanskom vladom. Da nije bilo tog ugovora, ne bi ni trebao ići u Shenzhen. Britanija mora preuzeti odgovornost za ovo", rekla je Li za CNN. 

Cheng je stanovnik Hong Konga i studirao je u Tajvanu i Velikoj Britaniji prije povratka u azijsko financijsko središte. Zasad se ne zna je li imao diplomatsku putovnicu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.