Neki ruski vojnici bez obećane plaće. "Problemi s isplatama počeli u siječnju"

Ilustracija: Shutterstock

ROČNICIMA i profesionalnim vojnicima u Rusiji ne isplaćuju se obećane plaće, socijalne i druge naknade, piše Ukrajinska Pravda, koja se poziva na podatke ruske novinske kuće Verstke

Prema izračunima Verstke, od početka ožujka 2023. vojnicima u 52 regije Rusije i na okupiranom Krimu plaće kasne ili im uopće nisu isplaćene. Umjesto obećanih 195.000 rubalja mjesečno, što je iznos od 2350 eura, na njihove račune sjedaju puno manji iznosi.

Problemi s isplatama započeli u siječnju

Sudeći prema pričama samih ruskih vojnika i njihovih obitelji, česti problemi s isplatama započeli su u siječnju, no istodobno su zabilježeni pojedinačni slučajevi uskraćivanja i neisplate plaća, socijalnih i drugih naknada najmanje od studenog 2022.

Napominje se da se s ovim problemom suočavaju kako ročnici tako i dragovoljci, ali i profesionalni vojnici. Od početka ožujka deseci objava o neplaćanju osvanuli su u grupama posvećenim isplatama ročnicima na ruskoj društvenoj mreži VKontakte.

Nekima umjesto uplata stoje nule

U komentarima se autorima pritužbi često govori da Ministarstvo obrane Ruske Federacije službeno prenosi plaće od 10. do 20. svakog mjeseca te da kašnjenja mogu biti povezana s prelaskom vojnika u drugu jedinicu.

U tim slučajevima neki priznaju da su uplate dobili kasnije. Drugi na stranicama ruskog ministarstva obrane objavljuju platne liste s osobnih online računa vojnika na kojima umjesto uplata stoje nule.

Prema Dmitru Lobojku, voditelju Centra za regionalne studije, ljudi iz ruralnog dijela Rusije koji su otišli u rat mislili su da će tim novcem promijeniti kvalitetu svog života. "Sada se moraju suočiti sa stvarnošću", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.