Tepeš razvukao osmijeh, u Europarlamentu ga čekaju primanja do 100.000 kuna: "Takav je zakon"

Foto:  Facebook

"ZAKON je takav. Idemo na razgovor s gospodinom Plenkovićem. To je to", rekao je Ivan Tepeš za N1 televiziju na ulasku u prostorije HDZ-a, komentirajući činjenicu da će sa samo 774 preferencijalna glasa biti zastupnik u Europskom parlamentu. Tepeš je danas rekao kako je zakon jasan i ta da je to jedino relevantno. 
 
"Zakon je takav, bio je osmi na listi. Mislim da je to činjenica. Je li primjereno, nije na meni da odlučim", rekao je o toj temi Andrej Plenković. 
 
Tepešu i do 14 tisuća eura mjesečno
 
Bruto plaća eurozastupnika od 1. srpnja 2015. godine iznosi 8213,02 eura. Nakon što se oduzmu porezi i doprinosi koji idu u zajedničku EU blagajnu, zastupnicima ostane iznos od 6400,04 eura. Tu je i porez pa na kraju eurozastupnici primaju oko 4500 eura ili oko 33 tisuće kuna. To je iznos bez dnevnica. 
 
Osim redovne plaće, zastupnici imaju po 306 eura neto za svaki dan boravka u Bruxellesu ili Strasbourgu, a plaćen im je i smještaj. Dobivaju i 4320 eura za troškove ureda. Za službena putovanja izvan Europske unije, europarlamentarci dobivaju 153 eura dnevnice, a tu su opet i troškovi smještaja koji se dodatno nadoknađuju. Prihodi eurozastupnika mogu biti i do 14 tisuća eura.  
 
Nigdje nisu bili ni blizu izbornog praga 
 
Podsjetimo, Tepeš i Ivica Tolić novi su predstavnici Hrvatske u europskom parlamentu nakon što su Andrej Plenković i Davor Stier podnijeli ostavke. Tepeš je u rujnu podnio ostavku na mjesto predsjednika HSP AS zbog iznimno lošeg rezultata koje je postigla stranka, kao i on osobno, na izvanrednim parlamentarnim izborima.
 
U X. izbornoj jedinici gdje je nositelj bio Ivan Tepeš njegova stranka dobila je je 0,35 posto glasova. Ispred njih je od pravaških stranaka HSP 1861,, koji ima 0,40 posto, ali i onaj originalni HSP, koji je u koaliciji sa HČSP-om i još nekoliko stranaka u najjužnijoj izbornoj jedinici skupio 1,24 posto. Tepešov HSP AS u nijednoj izbornoj jedinici nije bio niti blizu izbornog praga.  
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.