Narkomanka u Zadru rodila dijete, pa otišla na odvikavanje u komunu

OVISNICA o heroinu u Zadru je nedavno na svijet donijela prvo dijete, koje je odmah po rođenju završilo na terapiji odvikavanja od droge. Majka, koja iza sebe ima 12-godišnji narkomanski staž, odmah nakon poroda otišla je na odvikavanje u komunu, a beba, koju majka nije željela, završila je na brizi kod njezinih roditelja.

Kako javlja Slobodna Dalmacija, majka je tijekom čitave trudnoće od liječnika skrivala svoju ovisnost, a da nešto nije u redu liječnici su shvatili kad je beba odmah po rođenju upala u tešku apstinencijsku krizu.

Problemi majki ovisnica

Medicinsko osoblje u zadarskoj bolnici često se susreće sa problemom majki ovisnica, od kojih mnoge ni tijekom trudnoće ne prestaju sa zloupotrebom opijata. Ta bolnica godišnje registrira desetak trudnoća majki narkomanki, no najveći problem im, kako objašnjava ravnatelj zadarske Ginekologije dr. Branko Dukić, stvara činjenica da majke skrivaju svoju ovisnost od liječnika, a mnoge od njih opijate pokušavaju prošvercati i na odjel.


Liječnici i medicinske sestre u većini slučajeva tek po znakovima apstinencijske krize bebe nakon rođenja, koja je vidljiva po teškim grčevima, neprestanom plaču i preznojavanju, shvate da pred sobom imaju bebu ovisnika.

Ne vode računa o zdravlju

Ivanka Ledenko, predsjednica Udruge “Nada”, koja pomaže zadarskim ovisnicima, upozorava kako mnoge od tih mladih žena i djevojaka uopće ne vode računa o kontracepciji, ponekad nisu ni svjesne da su zatrudnjele i tijekom trudnoće nastavljaju sa narkomanskim životom, najčešće uz svoje partnere koji su također teški ovisnici. Ledenko upozorava kako mnoge od ovisnica prostitucijom nabavljaju novac za drogu, a mnoge od njih na taj način i zatrudne, nakon čega nerijetko ne žele prihvatiti dijete.

No Ledenko tvrdi kako ipak ima i priča koje na kraju imaju pozitivan završetak, jer nekima od tih majki rođenje djeteta potakne odluku na apstinenciju i liječenje, u čemu im udruga "Nada" pruža svesrdnu podršku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.