NAPAD VOJNIM HELIKOPTEROM Što se to događa u Venecueli?

Screenshot: YouTube

ZEMLJA koju već tri mjeseca tresu prosvjedi protiv predsjednika Nicolasa Madura jutros je doživjela novu, vrlo ozbiljnu eskalaciju sukoba. Naime, u glavnom gradu Caracasu jedan je vojni helikopter granatama i mitraljeskom vatrom napao dvije državne institucije - Vrhovni sud i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Iako u napadu nije nitko stradao, a nije čak ni pričinjena veća materijalna šteta, jasno je da se radi o prilično dramatičnom razvoju događaja. Helikopterom je pilotirao Oscar Perez, bivši vojni obavještajac koji se prometnuo u pobunjenika protiv predsjednika Madura.

Službeni venecuelanski izbori tvrde, iako za to ne navode dokaze, da je Perez postupao po naredbi američke CIA-e i američke ambasade u Caracasu. Na državnoj televiziji objavljene su fotografije Pereza koje ga prikazuju kako stoji ispred zgrade američkog Kongresa u Washingtonu, odnosno pred helikopterom američke Obalne straže. Venecuelanski specijalci odmah su se dali u potragu za Perezom. Još uvijek nije poznato koliku podršku Perez ima u javnosti.



U snimci koja je objavljena na društvenim mrežama Perez, okružen četvoricom maskiranih muškaraca naoružanih jurišnim puškama, kaže kako je zajedno sa svojim suborcima ustao protiv "tiranije" predsjednika Madura.

"Venecuelanci, draga braćo, obraćamo vam se u ime države. Mi smo koalicija vojnika, policajaca i civila koja se protivi ovoj kriminalnoj vlasti. Imamo dva izbora: Da nam sudi vlastita savjest i narod ili da danas krenemo u borbu za oslobođenje od ove korumpirane vlade", rekao je Perez u video snimci.

Pilot koji je helikopterom napao državne institucije tvrdi da nije povezan s bilo kojom političkom strankom. U drugom videu kojeg je objavio na društvenim mrežama tvrdi da je vjeran "samo istini i Kristu".

Što je članak 350?


Helikopter kojim je Perez napao Vrhovni sud i Ministarstvo unutarnjih poslova za sobom je vukao transparent na kojem je pisalo "350 Libertad" (350 sloboda), što je referenca na članak 350 venecuelanskog Ustava, u kojem stoji: "U skladu s republikanskom tradicijom i borbom za neovisnost, mir i slobodu, venecuelanski narod neće priznati nijedan režim, zakon ili autoritet koji se protivi demokratskim vrijednostima, principima i jamstvima ili potkopava ljudska prava"

Radi li se o pokušaju puča?

Perezove riječi sugeriraju da su neki pripadnici sigurnosnih snaga spremni na oružanu pobunu protiv Madurova režima. No, pitanje je koliko ih ima i na što su sve spremni. Maduro je napad helikopterom na državnoj televiziji opisao kao "teroristički" te ustvrdio da se radilo o "pokušaju puča".

Što je sljedeće?


Predsjednik Venecuele najavio je da će svaki pokušaj destabilizacije njegove vlade imati "katastrofalne posljedice" i izazvati val izbjeglica koji će biti znatno veći od cijele migrantske krize na Mediteranu. Obratio se direktno i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu: "Slušajte me, predsjedniče Trump. Odgovornost je na vama: zaustavite ludilo nasilnih venecuelanskih desničara".

Svoje simpatizere upozorio je da budu spremni na oružanu borbu kako bi obranili vladu i njezin program.

"Nikad se nećemo predati. Ono što nismo mogli ostvariti na izborima, ostvarit ćemo oružjem", poručio je Maduro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.