Napad na "sedmu silu": U Afganistanu ranjena dva novinara AP-a

DVA NOVINARA, zaposlena u novinskog agenciji Associated Press (AP), ranjena su jučer u južnom Afganistanu u eksploziji bombe bačene s ceste kojom su prolazili. Kako prenosi CNN, fotograf Emilio Morenatti i snimatelj Andi Jatmiko putovali su zajedno s američkom vojskom u južni Afganistan kada je njihovo vozilo pogodila bomba.

Amputacija stopala

Ranjeni reporteri odmah su prebačeni u vojnu bolnicu u Kandaharu. 40-godišnji Morenatti, porijekolom iz Španjolske,  teško je ranjen u nogu pa mu je stopalo amputirano odmah po dolasku u bolnicu, dok je Jatmiko pretrpio ozljede nogu i dva slomljena rebra.

Morenatti je bio smješten u Islamabadu, a izvještavao je za AP iz Afganistana, Izraela i Pakistana. Ove godine bio je proglašen za najboljeg novinskog fotografa godine. 44-godišnji Jatmiko iz Indonezije duže je od deset godina izvještavao za AP iz Azije.

11. najopasnija zemlja

Prema podacima Komisije za zaštitu novinara u New Yorku, Afganistan je 11. najopasnija zemlja u svijetu za novinare. U toj je zemlji od 1992. godine ubijeno 18 novinara. Britansko ministarstvo obrane prošlog je mjeseca izjavilo da se broj eksplozija automobilskih bombi postavljanih uz cestu u Afganistanu povećao za 114 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Upravo je 73 posto vojnika u toj zemlji poginulo u eksplozijama takvih bombi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.