Nakon HPV cjepiva za djevojčice stiže i HPV cjepivo za dječake

Foto: EPA

BRITANSKI stručnjaci kažu da će cijepljenje protiv HPV-a za dječake, u dobi između 12 i 13 godina, započeti nakon ljeta i da će tako biti spriječeno 29.000 karcinoma u Velikoj Britaniji tijekom idućih 40 godina, javlja BBC.
 
Dječaci će početi s cijepljenjem protiv HPV-a početkom nove školske godine, jedanaest godina nakon što su djevojčice prvi puta dobile to cjepivo. 

Cjepivo štiti od mnogih oblika raka

Cijepljene štiti od humanog papiloma virusa koji uzrokuje mnoge oblike poput oralnog raka, raka grla i analnog raka.

Jedan od oboljelih Jamie Rea kaže da je bio " u paklu i da se vratio natrag" jer je obolio od raka grla uzrokovanog ovim virusom.

"Sve u čemu uživate je nestalo. Nisam mogao govoriti ili jesti mjesecima nakon oboljenja, a na kraju sam bio samo kost i koža", dodao je Rea.

Jamie Rea koji nikada prije nije čuo za HPV našao je malu kvržicu u vratu koja se uvećavala. Nakon što mu je 2010. dijagnosticiran rak ždrijela u dobi od 44 godine imao je operaciju uklanjanja krajnika, a nakon toga šest tjedana kemoterapije i šest radioterapija. Trebalo mu je dosta vremena da ponovno navikne svoju muskulaturu na razgovor. Osim toga gotovo je potpuno izgubio slinu tijekom bolesti pa mu je jedenje i pijenje predstavljalo pravi izazov. 

"Sve je to uzelo svoj danak", kaže Rea. "Postao sam vrlo depresivan i prošlo je dvije godine prije neto što sam se ponovno počeo osjećati normalno", dodao je.

Kada počinje cijepljenje?

Dječacima u dobi između 12 i 13 godina bit će ponuđeno cjepivo u školama od početka iduće školske godine u Engleskoj, Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i Walesu.

Budući da je zdravstvena politika u Britaniji različita u različitim područjima bit će razlika u terminima cijepljenja. Djevojčice u istoj dobi, dakle između 12 i 13 godine dobile su HPV cjepivo prvi puta 2008. godine u Britaniji. Za potpunu zaštitu potrebne su dvije doze cjepiva, a zaštita traje najmanje 10 godina, iako je vjerojatno mnogo dulja. 

Zašto se sada počinju cijepiti dječaci?

Zato što se program cijepljenja tinejdžerica pokazao vrlo uspješnim kod smanjenja raka vrata maternice. Ujedno je došlo do smanjenje HPV infekcija i pretkancerogenih stanja kod tinejdžerica i mladih žena. Kako bi se sada zaštitili dječaci i njima se nudi cjepivo. 

HPV najbolje djeluje kod dječaka i djevojčica prije negoli postanu seksualno aktivni. Virus je najčešće prisutan na prstima, rukama, ustima i genitalijama. Može se širiti tijekom bilo koje vrste seksualne aktivnosti, uključujući i diranje. 

Što je sa starijim dječacima?

Dječaci od 14 do 18 godina neće moći dobiti besplatno cjepivo u Velikoj Britaniji, ali će ga moći kupiti za oko 150 funti po dozi. Zdravstveni djelatnici kažu da mladići već imaju određenu zaštitu od HPV programa cijepljenja djevojaka jer je to već dovelo do smanjenja širenja virusa. Djevojke mogu biti cijepljene do dobi od 25 godina. 

Pat Herry koji radi na BBC-u je dobio je rak jezika, uzrokovan HPV-om. Iza sebe ima napornih šest mjeseci i kaže: "Kao otac dva dječaka koji su propustili besplatno cijepljenje odlučan sam im dati svaku šansu da ne moraju prolaziti što sam ja morao." Kako je objasnio, to znači da će im platiti potrebna cjepiva.
 
Što je s homoseksualcima?

Muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima ne ostvaruju korist od programa na isti način od programa za djevojke. Gej muškarci do 45 godine mogu imati besplatno HPV cjepivo ako posjete kliniku za seksualno zdravlje ili svog liječnika opće prakse u Velikoj Britaniji.

Dr. David Elliman stručnjak za imunizaciju Kraljevskog koledža za pedijatriju i dječje zdravlje, pozdravio je uvođenje programa cijepljenja za dječake, naglasivši: "S vremenom će doći do značajnog smanjenja raka anusa, penisa, glave i vrata." 

Poruka roditeljima da ne odgađaju cijepljenje

Služba za javno englesko zdravstvo procjenjuje da će na ovaj način biti spriječeno 85.000 slučajeva raka u žena uključuju i 64.000 raka vrata maternice, kao i 29.0000 raka u muškaraca u Velikoj Britaniji do 2058 godine.

Naglašava se da roditelji ne odgađaju cijepljenje jer je cjepivo manje djelotvorno kod starijih adolescenata. S obzirom na to da je cjepivo imalo izvrsne rezultate kod djevojčica očekuje se da će se isti uspjeh ponoviti i s cijepljenjem dječaka. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.