Nakon 24-godišnjeg "progona" spomenik Titu se vraća u Užice

Foto: Public domain

POČETKOM Drugog svjetskog rata Užice na zapadu Srbije su bile sjedište partizanske vojske, a grad je od 1946. do 1992. godine nosio pridjev "Titov" čiji je kip uklonjen s "Trga 1961" godinu prije.

Srpski mediji danas javljaju da se spomenik osobi koja je najzaslužnija što su Užice postale moderno mjesto sada vraća na lokaciju s koje je "prognan" s nadom gradskih vlasti da će to privući turiste i štovatelje Josipa Broza.

"Do Dana pobjede sljedeće godine spomenik će biti premješten. Da li na Trg, gdje se i nalazio, ispred zgrade iz koje je Tito zapovijedao, ili na drugu lokaciju, njegov spomenik će biti u svrhu turističke ponude. Sprema se i Muzej Užičke republike pa je prilika da se sadržaj, uz putovanje plavim vozom i simboličnom putovnicom, obogati i spomenikom. Puno je ljudi koji bi došli vidjeti tako nešto. Od njih bi zaradili i vodiči i pekari i prodavači novina", rekao je direktor Narodnog muzeja Nikola Gogić za Blic.rs.

"Zagovornik sam da se vrati na Trg, čijoj ambijentalnoj cjelini pripada. Muzej u Jablanici, posvećen bitci na Neretvi, posljednjih godina tuče sve rekorde u posjećenosti, dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije... Plate ulaznicu, nešto pojedu i popiju, kupe suvenir. Užice se mogu povesti za tim primjerom. Bolje je i da se prenese na Kadinjaču", dodaje.

Kip je djelo Frane Kršinića a bio je postavljen na Trgu 1961 sve dok netko nije odlučio da je to neprimjereno i sakrio ga u  muzejsko dvorište. Da bi Užice profitirale njegovim povratkom vjeruje i Zdravko Jakšić, predsjednik mjesnog SUBNOR-a.   

"Od uklanjanja spomenika Trg je pretvoren u buvljak. Sjećam se, nijedna ekskurzija nije prošla kroz Užice a da nije došla vidjeti spomenik i ostavila novac kod ugostitelja i prodavača suvenira. Nije bilo subote a da nam ne dođe po pet-šest autobusa turista. Proljetos sam dočekao grupu iz Bosne i Slovenije. Kad su vidjeli gdje držimo spomenik, vratili su se u autobus i nastavili put. Ni kavu nisu popili", kaže Jakšić o turističkom potencijalu grada koji bi uskoro, ako ne službeno, onda barem kolokvijalno ponovno mogao sloviti kao "Titov". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.