Najveći svjetski poslovi s dionicama ove godine sklapali su se u Aziji

Foto: EPA

NAJVEĆI ugovori na svjetskim tržištima dioničkog kapitala tijekom 2021. godine gotovo su isključivo dolazili iz Azije, što je znak sve većeg utjecaja tamošnjih kompanija unatoč tržišnim kolebanjima potkraj godine.

Sekundarna emisija dionica kineskog internetskog giganta Tencent Holdingsa u ožujku, vrijedna 14.7 milijardi dolara, najveća je sekundarna ponuda ove godine, kao i druga najveća zabilježena trgovina veće količine vrijednosnica po unaprijed dogovorenoj cijeni. I sljedećih pet najvećih trgovina dionicama odnosi se azijske kompanije, kao što su Japan Post Holdings i Singapore's Sea, piše Bloomberg.

Kad je riječ o inicijalnim ponudama dionica, na prvom je mjestu američki proizvođač električnih kamiona Rivian Automotive sa svojom ponudom od 13.7 milijardi dolara. No, među 10 najvećih kompanija koje su prvi put prodavale svoje dionice, sedam ih je bilo iz Azije, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg. Prošle godine azijske kompanije činile su polovicu od 10 najvećih svjetskih inicijalnih ponuda dionica.

Azija je ponovno dominirala u sklapanju najvećih poslova

"U povoljnom globalnom okruženju za inicijalne ponude dionica, Azija je ponovno dominirala u sklapanju najvećih poslova. I to unatoč mirnijem okruženju na azijskim tržištima dionica, što bi se moglo proširiti na ostatak svijeta s obzirom na globalne makroekonomske smetnje u 2022. godini", rekao je William Smiley iz Goldman Sachs Groupa.

Snažan učinak Azije dolazi tijekom rekordne godine za inicijalne ponude na globalnoj razini, zahvaljujući iznimno visokim cijenama dionica i tržištima preplavljenim likvidnošću zahvaljujući središnjim bankama. Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci počele su se pojavljivati pukotine jer su inflatorni pritisci i povećana volatilnost narušili apetit ulagača. Osim toga, regionalna sila u inicijalnoj ponudi dionica, Hong Kong, pogođena je sveobuhvatnim kineskim regulatornim udarom.

Ponuda Singapore Airlinesa od 4.6 milijardi dolara ove je godine najveća na svijetu

Azijske kompanije također su činile većinu velikih izdanja konvertibilnih obveznica. Ponuda Singapore Airlinesa od 4.6 milijardi dolara ove je godine najveća na svijetu, a slijede je Bank of Nanjing i Bank of Shanghai. Već prošle godine kineske su kompanije činile najveći postotak globalnih inicijalnih ponuda nakon financijske krize, dok su se investitori radovali njihovom ranom izlasku iz pandemije. Ukidanje prijetnji iz SAD-a također je potaknulo val takozvanih unosa u Hong Kong kineskih kompanija kojima se trguje u Americi.

Procvat se nastavio u 2021. godini, a do Rivianove inicijalne ponude u studenom dva najveća posla u godini bila su prodaja dionica China Telecoma u Šangaju, vrijedna 8.4 milijarde dolara, te giganta društvenih videozapisa Kuaishou Technologyja u Hong Kongu od 6.2 milijarde dolara.

Kampanja Pekinga za obuzdavanje kineskog slobodnog tehnološkog sektora dovela je do toga da su mnoge kineske inicijalne ponude dionica pale ispod istaknutih cijena. Dionice kineskih kompanija pale su ispod kotacijskih cijena, a čak se i dionicama južnokorejskog giganta e-trgovine Coupanga, koji je bio među pet najboljih svjetskih inicijalnih ponuda, trguje 20 posto ispod kotacijske cijene, jer gubici rastu, a potrošnja ostaje visoka.

Što će biti s Kinom?

"Ova godina nije bila laka za azijska tržišta kapitala. Stvari su postajale sve teže kako je godina odmicala i otkako je Kina dosegnula vrhunac u prvom tromjesečju", rekao je Smiley.

Izgledi za 2022. godinu ostaju mutni što se tiče Kine, najvećeg pokretača aktivnosti tržišta dioničkog kapitala u regiji. Iako većina banaka ima velik niz sklopljenih poslova, stalna neizvjesnost oko regulatornih mjera Pekinga vjerojatno će zaustaviti nalet aktivnosti, zaključuje Bloomberg.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.