Nađi: Ne treba biti genij da vidite da su jedinstveni punjači loša stvar

ODBOR Europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) jučer je izglasao prijedlog zakona o uvođenju univerzalnog punjača za mobitele i druge elektroničke uređaje raznih proizvođača kako bi se, kako kažu, potrošačima olakšalo njihovo korištenje, uštedio novac i smanjio e-otpad.

Na ovu se odluku na Facebooku osvrnuo Davor Nađi. Njegov status prenosimo u cijelosti:

"U zadnjih nekoliko desetljeća mobilna tehnologija je napredovala od ogromnih cigli u početku do sve manjih modela mobitela sredinom 2000-ih, pa do moćnih smartphonea kakve imamo danas. U to vrijeme su kompanije iznova inovirale i rušile standarde pa smo mogli vidjeti rastove i padove velikih brandova poput Ericssona, Motorole, Nokije, HTC-a, Huaweija.

Jedna od komponenti koja je također doživjela brojne inovacije su punjači za mobitele. Kako bi pružile potrošačima što stabilniju i bržu uslugu, kompanije su iznova rušile standarde i gradile nove. Cilj kompanija je uvijek biti ispred drugih, upravo je to natjecanje razlog zašto slobodna tržišna utakmica rezultira inovacijama i tehnološkim napretkom.

GDPR, Nutella, punjači...

Sve do danas, kada je EU parlament na prijedlog zastupnice Biljane Borzan, da postavi USB-C kao standard, doveo do toga da nitko ne može samostalno inovirati po tom aspektu tehnologije, nego je potrebno prije implementacije donijeti konsenzus na razini industrije, što značajno usporava daljnji napredak tehnologije.

Istina je da će potrošači u kratkom roku odahnuti, ali kako tehnologija bude napredovala, njezina implementacija će sada zahtijevati blagoslov svih kompanija i tradicionalno spore EU birokracije.

Umjesto da se zastupnici u EU bave gorućim pitanjima kao što su npr. ekonomija, energetika, dug ili demografija, oni uzimaju male PR pobjede jer su uspjeli staviti GDPR pop-up box na svaku stranicu, standardizirali Nutellu, definirali oblik punjača mobilnih uređaja...

Ne trebate biti genij kako biste vidjeli da će i ova odluka loše ostariti, novi iPhone 14 bi mogao doći bez ikakvog žičanog punjača, a bežično punjenje je tlaka u slučaju kad želite koristiti uređaj baš u tom trenutku. Stoji li iza ovoga neznanje ili lobiji, ja ne znam, ali znam da odluka sigurno nije u dugoročnom interesu potrošača."

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.