Nadbiskup Barišić opomenuo svećenike da ne utjeruju dugove na sprovodima

Foto: FAH

NADBISKUP splitsko-makarski mons. Marin Barišić uputio je svojim svećenicima okružnicu o sprovodnoj praksi i običajima, kojom ih je opomenuo da ne utjeruju dugove prema crkvi na sprovodima.

"Vjernicima se ne može uskratiti sprovod jer nisu živjeli u njihovoj župi ili zbog toga što nisu pridonosili materijalno za tu župu, niti tražiti da se plati cijenu za sprovod u koju se uračunaju zaostaci za redovinu, štolarinu i sl. To nije u skladu s kršćanskim milosrđem, niti humanošću", navodi nadbiskup. 

"Praksa je neujednačena, ponegdje i nezakonita i nehumana..."

Upozorio je kako je "zbog neujednačene, a ponegdje i nezakonite i nehumane prakse skupljanja novca kod sprovodnih slavlja, potrebno paziti nad prikupljanjem novca kako se to ne bi pretvorilo u lošu praksu gdje je netko primoran davati ili gdje bi se možda manipuliralo, a osobito s misnim intencijama. Stoga je, smatra, prevažno razlikovati novčane priloge i njihove namjene.

"Nerijetko se zna dogoditi da se svi prilozi skupljaju na naslov misnih intencija, a netko, bio župnik, bilo obitelj pokojnika ili netko treći, svojevoljno odredi raspodjelu novca. Napominjemo da je u Taksovniku biskupija splitske metropolije stoji da je taksa za crkveni sprovod 200 kuna, a da je misni stipendij za sprovodnu misu 50 kuna te da se i onima koji ne mogu ili čak ne žele platiti, ne smije uskratiti niti sprovod, niti misa,", napisao je nadbiskup i savjetovao da "ono što taksovnik predviđa prima župnik, tj. od njega ovlaštena osoba, i to na doličnom mjestu.

O liturgiji i misnim prilozima

Nadalje, nadbiskup je zamijetio da obitelji, poštujući volju pokojnika, umjesto cvijeća traži od rodbine i prijatelja da svoj prilog daju za potrebe crkve.

"Hvale je vrijedno gdje vjernici, i u trenutku boli zbog smrti i rastanka, osim misnih nakana daju i prilog za Crkvu misleći pritom na raznolike i mnogobrojne potrebe župa. Ponavljamo da izričito nikome drugome nije dopušteno prikupljati misne priloge, a potom svojevoljno odrediti sumu i broj koliko se misa ima slaviti. Tako prikupljene priloge svećenik ne smije primiti", upozorio je nadbiskup. 

Pozvao je i da se "pažnja pridoda liturgijskom pjevanju, za koje se predlažu u prvom redu psalmi, a onda i druge pjesme koje odišu vjerom u uskrsnuće, koje bude nadu u život vječni i susret s našim Stvoriteljem."

"Neprikladno je i nije dopušteno da netko pozove zbor, klapu ili pjevača da izvode pjesme koje nisu u duhu kršćanskog slavlja sprovoda. O ovoj stvari potrebno je prikladno i blago, ustrajno i strpljivo poučavati vjernike", zaključio je Barišić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.