Načelnik Borova: Policija ih je krenula legitimirati tek kad su vidjeli da snimam

Screenshot: Facebook

OPĆINA Borovo sutra će uputiti zahtjev ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću u kojem će tražiti odgovornost odgovornih za jutrošnji incident, kada je skupina navijača u Borovu izvikivala povike neprimjerena sadržaja, najavio je načelnik te Općine Zoran Baćanović.

U nedjelju, prije 7 sati ujutro, nakon što su položili vijence podno spomen-obilježja 12 redarstvenika, čija je 30. obljetnica ubojstva obilježena u nedjelju u Borovu, skupina navijača prošla je kroz mjesto izvikujući "Ubij Srbina" i "Oj, hrvatska mati, Srbe ćemo klati".

"Povorka se kretala ulicom Ratarska-Željeznička i vraćala se Bulićevom ulicom u pratnji policijskih vozila, a njezini su sudionici izvikivali katastrofalne poruke, pogotovu ako imamo u vidu mjesto u kojem se to dogodilo i današnji blagdan. Prišao sam koloni i napravio snimku i tek kada je policija vidjela da snimam, reagirali su, zaustavili kolonu i počeli legitimirati pojedince", kazao je u izjavi za Radio Borovo načelnik Općine Borovo Zoran Baćanović. Ocijenio je i kako takvo postupanje policije nije dobro te da policija ne bi smjela dopustiti da bilo tko poziva na ubojstvo.

"Sigurno je da ćemo tražiti odgovornost odgovornih, a načelnik Policijske postaje Vukovar je taj koji mora odgovoriti što je njegova policija radila dok je pratila te ljude. Sutra ćemo već zahtjev uputiti resornom ministru", najavio je Zoran Baćanović.

Iz PU vukovarsko-srijemske potvrdili su da se incident dogodio te su izvijestili da policija zna identitete većine počinitelja te da je u tijeku kriminalističko istraživanje. 

Novo priopćenje policije

U novom priopćenju su poručili da su "procijenili koji je najpovoljniji trenutak" za intevenciju.

"2. svibnja oko 6.30 sati grupa muških osoba došla je u Borovo te odala počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja dvanaestorice redarstvenika nakon čega se grupa pješice krenula udaljavati s lokacije. U jednom trenutku grupa je počela s narušavanjem javnog reda i mira u vidu vike, odnosno izvikujući pjesme.

Tijekom kretanja grupa je bila pod nadzorom policijskih službenika koji su procijenili najpovoljniji trenutak za postupanje te je utvrđen identitet svih osoba iz grupe. Zbog sumnje u protupravna ponašanja, policijski službenici provest će kriminalističko istraživanje te sukladno utvrđenom procesuirati počinitelje", poručili su. 

Policija ne želi reći jesu li muškarci uhićeni ili su na slobodi

Kako smo ranije doznali od vukovarsko-srijemske policije, policija je intervenirala prema grupi u kojoj je bilo nešto više od 20 muškaraca. 

"Na polaganju vijenaca su se pristojno ponašali. Bili su tamo nešto prije 7 sati. No nakon toga su krenuli u drugom smjeru i prošli su kroz Borovo. Uzvikivali su neprimjerene parole. Policija je postupala na licu mjesta", rekao je Indexu glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković.

Živković nije želio reći jesu li uhićeni, odnosno nalaze li se u prostorijama policije, ili su samo evidentirani i pušteni.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o Bad Blue Boysima.

Index je doznao kako izgrednici nisu samo iz Vukovarsko-srijemske nego i iz drugih županija, a dio ih je stigao iz Zagreba. 

Policija je čekala pojačanje kako bi intervenirala prema njima, a u međuvremenu se dio iz grupe udaljio. No iz polciije sada tvrde da znaju identitet svih iz grupe.

Pupovac: Načelnik je umalo dobio batina

Inače, šef SDSS-a Milorad Pupovac je na izvanrednoj presici koju je sazvao među ostalim rekao i da su Baćanoviću dan ranije prijetile batine od navijača.

"Načelnik Borova je umalo dobio batina kad je prolazio pored navijača koji su radili mural. Onaj papak, tako ga je nazvao onaj tobože jak na riječima, bez odgovornosti za svoje riječi, debelo zaštićen, uključujući i užitak kamera koje ga prate i prenose svaku njegovu riječ, bez komentara", rekao je Pupovac ciljajući na Milanovića. 

Jutrošnje skandiranje u Borovu je nazvao govorom "koji održava ratno stanje i želi ratno stanje i širi prostor netolerancije, mržnje i potiče na nasilje". 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.