Na Medvednici posađeno 5000 novih hrastova u spomen na umrle

Foto: Pixsell/Jurica Galoic

U okviru projekta Stablo uspomena na Medvednici je danas posađeno 5000 mladih hrastova kitnjaka, što je već peta takva sadnja u Hrvatskoj, koja je dosad pošumljena s 30.000 sadnica posađenih u spomen preminulih. Memorijalna stabla sade se u spomen na naše najdraže koji nisu više s nama, a pokrenula ga je udruga Posmrtna pripomoć u suradnji s Hrvatskim šumama.

Petra Majdak Bijelić, voditeljica Projekta Stablo uspomena, u priopćenju je izjavila da je iznimno ponosna na rezultate. "Građani su vrlo dobro prihvatili memorijalna stabla i 'posvajaju' ih bez prestanka."

"Želimo ljudima dati mogućnost da ne režu cvijeće ili pale svijeće"

„Iznimno smo ponosni što uistinu veliki broj građana podržava pošumljavanje memorijalnim stablima. Želimo ljudima pružiti mogućnost da ne režu cvijeće ili pale svijeće, već da podrže sadnju i rast novog stabla u ime nama drage osobe", rekla je Majdak Bijelić. Akcija ima i iznimno izraženu ekološku dimenziju. Već jedno prosječno stablo godišnje smanji količinu CO2 u zraku za 12 kilograma, dok istovremeno proizvede kisika za četveročlanu obitelj.

Iznimno vrijedna vrsta stabla

Projekt organizira i sadnju plaća udruga Posmrtna pripomoć, čiji članovi će memorijalno stablo dobiti besplatno, dok nečlanovi mogu također sudjelovati u projektu uz minimalnu naknadu. Radove sadnje izvode Hrvatske šume koje osiguravaju i sadni materijal.

Hrast kitnjak iznimno je vrijedna vrsta stabla, raste u visinu do 40 metara, a u promjeru do tri metra. U šumama se uzgaja do optimalne zrelosti od 120 godina, a živjeti može i do 1000 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.