Most: Zdravstvenim radnicima u siječnju protuzakonita isplata plaća

Ilustracija: Edina Zuko/Pixell

SAVJET za zdravstvo Mosta upozorio je danas da će i plaće zdravstvenih radnika u siječnju biti isplaćene nezakonito iako je prošlo mjesec dana od odluke Vrhovnog suda kojom je potvrđeno da zdravstveni radnici imaju pravo na isplatu dodataka i za prekovremeni rad.

Bekavac: Stvaraju se pretpostavke za nove tužbe

"I plaća u siječnju bit će isplaćena nezakonito, temeljem neispravnog obračuna, čime se opet stvaraju pretpostavke za nove tužbe. Ministar zdravstva i pojedine zdravstvene ustanove i za blagdane pronalaze vrijeme za bavljenje smjenama i kadroviranjem, a nema nikakvog pomaka u zakonitosti obračuna, ponude nagodbi, isplate zaostataka", navodi čelnik Savjeta Ivan Bekavac. 

Iako se i dalje vode drugostupanjski postupci pred županijskim sudovima temeljem žalbi zdravstvenih ustanova na prvostupanjske odluke u korist zdravstvenih radnika, voljom uprava zdravstvenih ustanova pokreću se novi drugostupanjski postupci bez obzira na odluku Vrhovnog suda, upozorava Bekavac.

Vrhovni sud presudio da zdravstveni radnici imaju pravo na uvećanje plaće

"Sve sudske troškove i kamate koji će proizići iz neodgovornih i loših poslovnih odluka uprava zdravstvenih ustanova platit će u konačnici pacijenti iz limita zdravstvenih ustanova namijenjenih liječenju i dijagnostici bolesti. Iz istog razloga porast će nelikvidnost zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske”, kaže se u priopćenju.

Vrhovni sud je 9. prosinca donio odluku po kojoj zdravstveni radnici imaju pravo na uvećanje plaće za posebne uvjete rada te za iznimnu odgovornost i za sate ostvarene u prekovremenom radu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.