MOL Grupa prošle godine zaradila skoro milijardu dolara

Foto: MOL

MOL Grupa danas je objavila financijske rezultate za 2016. godinu. MOL Grupa znatno je nadmašila prvotno postavljen cilj od 2 milijarde američkih dolara za 2016. te ostvarila čistu CCS EBITDA dobit u iznosu od 2,15 milijardi dolara, što je tek donekle slabiji rezultat od prethodne godine. Neto dobit iznosila je 941 milijun dolara.

Sektor istraživanja i proizvodnje pokazao se izuzetno otporan na pogoršano vanjsko okruženje. Dodatni pad Brent cijena nafte od 17 posto te smanjenje ostvarenih cijena plina za 23 posto nadomješteni su povećanjem proizvodnje i troškovne discipline. Uslijed toga EBITDA dobit je ostala gotovo nepromijenjena na razini od 675 milijuna dolara, a poslovanjem je generirano više od 250 milijuna dolara slobodnog toka novca, što je jednako 7 dolara po barelu ekvivalentne nafte.

Proizvodnja je porasla za 6 posto na 112 tisuća barela ekvivalentne nafte po danu uz dodatni doprinos kopnenih polja u regiji SIE, gdje je proizvodnja bila na najvišoj razini od 2012., te u Pakistanu, Velikoj Britaniji i na polju Baitugan u Rusiji. Ušteda na troškovima u cijeloj Grupi rezultirala je 13-postotnim smanjenjem operativnih troškova po jedinici. Ciljevi programa za sektor istraživanja i proizvodnje "New Upstream Program" stoga su u potpunosti ostvareni.
Sektor rafinerija i marketinga još je jednom ostvario snažne rezultate, uz čistu CCS EBITDA dobit od 1,5 mlrd. dolara. To je tek neznatno manje od rekordnih razina iz 2015. Glavni pokretač pada bila je očekivana normalizacija rafinerijskih i petrokemijskih marži.

Hernádi: 2016. godina bila je prekretnica

EBITDA u području usluga za potrošače (maloprodaji) porastao je za 40 posto, zahvaljujući nedavnoj akviziciji gotovo 450 benzinskih stanica u pet zemalja regije SIE, uspješnoj primjeni strategije MOL Grupe s fokusom na ostale proizvode (osim goriva) te povećanoj potražnji. „Next Downstream Program“, trogodišnja inicijativa usmjerena na povećanje interne učinkovitosti, s ciljem poboljšanja EBITDA za 500 milijuna eura, odvija se prema planu te je u prve dvije godine programa već ostvareno 340 milijuna dolara.

Segment proizvodnje vezan uz plin Gas Midstream u 2016. je zabilježio EBITDA od 54,5 mlrd. forinti (194 milijuna dolara) na godišnjoj razini, nešto manje nego prethodne godine.

"2016. je bila godina velikih postignuća i važnih prekretnica. Označila je uspješan početak velikog procesa transformacije u sklopu kojeg smo usvojili našu novu dugoročnu strategiju, MOL Group 2030. Uz to smo i ostvarili ciljeve i generirali vrlo snažan slobodan tok novca, zahvaljujući našem otpornom integriranom poslovanju. Sektor istraživanja i proizvodnje generirao je slobodni tok novca u iznosu većem od 250 milijuna dolara na dnu ciklusa te ostvario najveću kopnenu proizvodnju nafte i plina u regiji SIE od 2012. Sektor rafinerija i marketinga zabilježio je snažne rezultate, tek neznatno slabije od rekordnih razina iz 2015., unatoč nižim rafinerijskim i petrokemijskim maržama. Područje usluga za potrošače nastavilo je ostvarivati impresivan rast zahvaljujući pravovremenim akvizicijama i uspješnom uvođenju novog koncepta s fokusom na ostale proizvode. U 2017. godini opet ćemo generirati EBITDA od najmanje 2 mlrd. dolara, što će biti više nego dovoljno za pokrivanje organskih kapitalnih troškova, dividendi za naše dioničare te financiranje transformacijskih projekata“, komentirao je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave MOL-a:
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.