Moderna najavila da će kasniti s isporukom cjepiva Italiji

Foto: Epa

AMERIČKA farmaceutska kompanija Moderna će u drugom tjednu veljače Italiji isporučiti 20 posto manje cjepiva nego što je obećano, rekao je danas talijanski posebni povjerenik za covid-19. 

"Moderna nas je prije nekoliko minuta obavijestila da će smanjiti distribuciju svog cjepiva. U tjednu iza 7. veljače stići će samo 132.000 doza, 20 posto manje nego što je dogovoreno", rekao je Domenico Arcuri. 

Odluka Moderne još je jedan udarac kampanji cijepljenja u toj zemlji koja se ne može osloniti na stabilan dotok cjepiva zbog kašnjenja u isporuci. 

"Svakog dana sve su gore vijesti"

"S današnjim danom nedostaje nam 300.000 doza cjepiva. Svakog dana sve su gore vijesti. Cjepiva nisu bezalkoholna pića ili grickalice, oni su jedini protuotrov mračnoj noći koja je potrajala cijelu godinu", rekao je Arcuri na konferenciji za medije. 

Pfizer je prošli tjedan smanjio isporuku cjepiva Italiji za 29 posto, a ovaj tjedan za 20 posto. 

Europska agencija za lijekove (EMA) trebala bi kasnije u petak odobriti cjepivo AstraZenece koja je već najavila Italiji da će joj u prva tri mjeseca isporuke isporučiti samo 3.4 milijuna doza cjepiva umjesto prvotno obećanih 16 milijuna. 

Talijanski povjerenik rekao je da se do prije dva tjedna moglo računati na 80.000 cijepljenja dnevno, ali se zbog prekida opskrbe cjepivima dnevno cijepi više nego upola manje ljudi. 

Dodao je da su odluke o isporuci cjepiva donesene jednostrano i bez najave te da su "neprihvatljive".

Italija već prozvala kompaniju Pfizer

Italija, u pandemiji koronavirusa po broju mrtvih druga najteže pogođena zemlja u Europi, već je poslala službeno pismo upozorenja Pfizeru u kojemu ga poziva da poštuje ugovorne obveze. Također je pozvala Europsku komisiju da djeluje. 

Francuska je u četvrtak također objavila da će zaprimiti 25 posto manje doza cjepiva Moderne. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.