Moćnu kinesku Branu tri klanca bi moglo začepiti - smeće



TISUĆE tona smeća koje je nanijela sezona pljuskova i poplava mogle bi zatrpati i zakrčiti veliku Branu tri klanca, a na nekim mjestima su naslage smeća tako guste da se na njima doslovno može stajati, javljaju kineski mediji.

Chen Lei, jedan od glavnih dužnosnika Korporacije Brane tri klanca, rekao je za China Daily kako se dnevno na brani pokupi 3000 tona smeća, ali još uvijek nema dovoljno ljudi da bi potpuno sanirali štetu. Ogromna količina smeća mogla bi zakrčiti kutna vrata na brani, koja omogućuju bordovima da prolaze preko rijeke Yangtze.

Planine smeća

Oko 50.000 kvadratnih metara vode prekriveno je smećem koje je naneseno nakon početka kišne sezone u lipnju. Smeće doseže do 60 centimetara dubine, a na nekim mjestima je tako gusto naslagano da se na njemu može stajati. Tako velika količina otpada mogla bi oštetiti propelere i trup bordova koji prolaze kroz njega, a mogla bi naškoditi i kvaliteti vode u području oko brane.

Brana ti klanca je najveći hidroelektričko postrojenje na svijetu, a djelomično je izgrađena i kako bi obuzdala moćnu rijeku Yangtze, koja svake godine poplavljuje i pravi ogromne štete. Ove je godina brana uspjela odigrati svoju ulogu, jer su poplave manje od očekivanih, s obzirom na rekordni vodostaj.

Izgradnja brane stajala je 37 milijardi dolara, a zbog njene izgradnje se moralo preseliti 1,3 milijuna ljudi. Aktivisti već godinama upozoravaju da bi se zbog nedostatne pažnje oko čišćenja rezervoara mogle događati katastrofe kakvu je izazvalo ovo naplavljivanje smeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.