Moćna banka tuži Teslu zbog Muskovog tvita

Foto: EPA

JPMorgan Chase tuži Teslu i traži 162 milijuna dolara zbog tvita koji je Elon Musk objavio prije tri godine.

Moćna banka u ponedjeljak je digla tužbu na saveznom sudu na Manhattanu gdje tvrdi da joj je Musk dužan milijunski iznos prema ugovoru o dionicama potpisanom 2014. godine. U središtu spora je odredba u ugovoru koja omogućuje JPMorganu da u slučaju izvanrednih događaja promijeni detalje dogovora. 

JPMorgan tvrdi da tvit, koji je Musk objavio 7. kolovoza 2018. u kojem je kazao da je osigurao financiranje za preuzimanje Tesle u privatno vlasništvo po cijeni od 420 dolara, omogućuje promjenu u ugovoru jer je time značajno snizio cijenu Tesline dionice.

Tesla se s tim ne slaže.

Promjene u tzv. izvršnoj cijeni

U tužbi JPMorgana stoji da je Tesla prodao dioničke garancije 2014. "kao dio veće transakcije na tržištu kapitala".

Prema sporazumu, ako je Teslina dionica bila na ili iznad određene cijene na dan kada je ta opcija u ugovoru istekla sedam godina kasnije, Tesla bi morao platiti JPMorganu određeni iznos novca - razliku između stvarne cijene dionice na taj datum i tzv. izvršne cijene koju su dvije strane odredile.

Izvršna cijena je inicijalno bila određena na više od 560 dolara po dionici. Potom je Musk tvitao o kupovini Tesle za 420 dolara, što je bila značajna ušteda u odnosu na cijenu dionica tvrtke u to vrijeme.

Što je Musk uzrokovao tvitom?

Tvit je u početku doveo do skoka cijena Teslinih dionica koje su ubrzo potonule kada je postalo jasno da takav dogovor nije postignut. 

Iz Tesle su pokušali objasniti tvit dioničarima i regulatorima tako što su rekli da su kasnije platili po 20 milijuna dolara za rješavanje slučaja Komisije za vrijednosne papire i burze u vezi s tim, a on je pristao odstupiti od svoje uloge šefa tvrtke na tri godine.

JPMorgan je htio vratiti izvršnu cijenu u ugovoru. Deset dana nakon Muskovog spornog tvita banka je poručila Tesli da je vratila cijenu na 424 dolara po dionici. Tjedan dana kasnije banka je blago podigla tu cijenu na 484.35 dolara po dionici.

Tesla nije reagirao na promjene sve do početka 2019., kada su njezini odvjetnici pisali JPMorganu tvrdeći da su prilagodbe izvršne cijene banke bile "nerazumno brze i predstavljale oportunistički pokušaj da se iskoristi promjena volatilnosti Teslinih dionica".

Nisu se uspjeli dogovoriti pa je moćna banka tužila Teslu

Obje strane nisu se dogovorile niti 2020. Tada je JPMorgan izvršnu cijenu spustio na 96.87 dolara po dionici.

Tesla nikada nije prihvatio nijednu od ovih promjena. Počevši od lipnja ove godine, Tesla je JPMorganu platio samo "neosporan" dio sporazuma dviju strana. (Tesline dionice trgovale su se za više od 600 dolara veći dio tog mjeseca; dionice su vrijedile 1.013,39 dolara po dionici na zatvaranju u ponedjeljak.)

"Pružili smo Tesli više mogućnosti da ispuni svoje ugovorne obveze, pa je žalosno što su ovaj problem dotjerali do sudskog spora", rekla je glasnogovornica banke Tasha Pelio u odgovoru na upit The New York Timesa.

Musk i Ryan McCarthy, odvjetnik Tesle, nisu odgovorili na upite.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.