MMF upozorio: Saudijska Arabija bi do 2020. mogla bankrotirati

Foto: 123rf

NAJBOGATIJA arapska zemlja do 2020. godine mogla bi bankrotirati, ako je vjerovati prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji smatra kako će Saudijska Arabija, ako ne promijeni politiku, u idućih pet godina ostati bez novca.

Prvi put nakon 2009. godine ova će zemlja imati deficit od 21.6 posto. 2016. godine deficit bi trebao iznositi 19.6 posto, predviđa MMF, koji tvrdi kako Saudijska Arabija mora prilagoditi svoje troškove.

Regionialni konflikti sve su dublji, a cijene nafte padaju, što su glavni faktori koji utječu na regiju. Takošnji sukobi krivi su i za najveću izbjegličku krizu posljednjih desetljeća.

"Postizanje fiskalne stabilnosti biti će posebno izazovno s obzirom na to da treba stvoriti radna mjesta za više od 10 milijuna ljudi do 2020. godine u zemljama regije koje izvoze naftu", rekao je direktor MMF za Srednji Istok i centralnu Aziju Masood Ahmed, prenosi RT.

Pad cijena goriva direktno je utjecao i na Iran, Irak, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Alžir i Libiju. Prihodi od prodaje nafte u Saudijskoj Arabiji iznose 80 posto prihoda zemlje. Zbog toga je vlada morala smanjiti svoje troškove, odgoditi projekte i prodati vrijednosnice u vrijednosti od čak 15 milijardi dolara.

Kraljevska obitelji koja ima čak 15 tisuća članova zapravo kupuje podršku građana. Većina od 30 milijuna stanovnika pristojni životni standard duguje kraljevskoj obitelji i njezinoj velikodušnosti. Upravo to je dovelo to situacije u kojoj mnogo Saudijaca nema naviku rada. Većina zaposlenih radi u državnoj službi. Naime, od 5,5 milijuna zaposlenih tri milijuna radi u državnoj službi. Mali privatni sektor uglavnom zapošljava strance.


Kralj Salman bin Abdulaziz narodu je podijelio 32 milijarde dolara kako bi u veljači ove godine proslavio svoju inauguraciju. Nagradu je isplatio u obliku dvije mjesečne plaće svim državnim zaposlenicima, ali i studentima, vojnicima i umirovljenicima.

Rasipanje novcem

Novi kralj Salman tada je građanima rekao kako sve to nije dovoljno i nije ono što oni zaslužuju. Odluku kralja da ih daruje Saudijci proslavili kupujući nove pametne telefone, luksuzne satove i putujući na egzotične destinacije.

Vojni izdaci također su nešto što bi moglo ubrzati financijski slom Saudijske Arabije. Sa 80.8 milijardi dolara vojnog budžeta ova je zemlja na trećem mjestu, ispred nje su samo SAD i Kina. Stručnjaci pretpostavljaju da su ti izdaci još veći jer je ovaj izračun nastao prije početka saudijske intervencije u Siriji.

Zbog MMF-ovog upozorenja da bi zemlja uskoro mogla ostati bez novca mogao bi se dogoditi puč, piše Independent.  Braća žele svrgnuti rastrošnog kralja, a nezadovoljni su vladarevim kontroverznim imenovanjima, skupim ratovanjem u Jemenu i tragičnom pogibijom više od 700 hodočasnika u stampedu blizu Meke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.