MMF otpisao 268 milijuna dolara duga Haitiju



MEĐUNARODNI monetarni fond objavio je kako je otpisao 268 milijuna dolara duga Haitiju, a zemlji pogođenoj stravičnim potresom će posuditi još 60 milijuna kako bi joj pomogao u ponovnoj izgradnji.

Odluka o otpisu dugova je dio plana za dugoročnu rekonstrukciju nakon potresa 12. siječnja, u kom je poginulo oko 300.000 ljudi. Trogodišnji kredit izdaje se bez kamata do 2011., a onda raste za 0,5 posto.

MMF je rekao da bi na ovaj način trebao potaknuti druge na pomoć Haitiju. "Donatori moraju početi ispunjavati svoja obećanja Haitiju, tako da bi rekonstrukcija mogla biti ubrzana, standard života brzo popravljen, a društvene tenzije smirene", rekao je šef MMF-a Dominique Strauss-Kahn.

Grozna situacija

Više od pola godine nakon potresa, ruševine i razorene zgrade i dalje su najčešći prizor u uništenim gradovima. Broj ljudi u izbjegličkim logorima još iznosi oko 1,6 milijuna, a broj prijelaznih zgrada za stanovanje je malen.

Kriminal je sve jači u razdoblju nakon potresa, a napadi na izbjegličke logore, čije su najčešće žrtve žene i djeca, svakodnevni su.

Veći dio od obećane 3,1 milijarde dolara već je iskorišten da bi se platile terenske bolnice, cerade, medicinski pribor, hrana te plaća, prijevoz i smještaj radnika koji saniraju štetu.

U ožujku su međunarodni donatori obećali 9,9 milijardi dolara, ali dosad je zemlji dostavljeno samo dva posto tog novca. Ostatak teško prolazi birokracijske zalihe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.