Mladi liječnici u Britaniji započeli štrajk. Vlada izdala upozorenje pacijentima

Mladi liječnici u Britaniji započeli su četverodnevni štrajk zbog plaća, koji će vjerojatno uzrokovati velike poremećaje u funkcioniranju zdravstvenog sustava te je britanska vlada izdala upozorenje pacijentima, piše Reuters.

Deseci tisuća mlađih liječnika koji čine gotovo polovicu medicinskog osoblja traže povećanje plaća usklađeno s inflacijom. British Medical Association (BMA), sindikat koji zastupa liječnike, želi povećanje od 35 posto, tvrdeći da su njihovi članovi pretrpjeli 26 posto stvarnog smanjenja plaća tijekom 15 godina. Ovaj današnji štrajk dolazi nakon trodnevnog štrajka liječnika prošlog mjeseca.

"Ova runda štrajkova dovest će do velikih razina poremećaja i vrlo smo zabrinuti zbog potencijalne ozbiljnosti utjecaja na pacijente i medicinske službe u cijeloj zemlji", rekao je Stephen Powis, direktor NHS-a Engleske.

Otkazano 175.000 operacija i pregleda

Rekao je da će ovaj put biti "znatno više" otkazivanja operacija i pregleda, nakon što ih je već 175.000 pomaknuto za vrijeme prethodnog štrajka. "Zatražili smo od bolnica da zakažu termine zahvata i pregleda pacijenata što je prije moguće, ali će za oporavak biti potrebni tjedni", rekao je Powis za BBC Radio.

BMA je rekao da bi se štrajkovi mlađih liječnika, od kojih su neki vrlo iskusni, mogli zaustaviti ako ministar zdravstva Steve Barclay iznese vjerodostojnu ponudu plaća.

"Ne samo da će štrajkovi ugroziti sigurnost pacijenata već su tempirani tako da maksimiziraju smetnje nakon uskrsnih praznika", rekao je Barclay u izjavi. Kaže da su zahtjevi BMA-a nerazumni i da bi za neke liječnike značili povećanje od više od 20.000 funti.

Štrajk je posljednji u nizu koji uključuje osoblje NHS-a, nakon onog medicinskih sestara, bolničara i drugih koji su zahtijevali povišice koje bolje odražavaju godišnju inflaciju veću od 10%.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.