Država će i dalje sama sebi davati novac za zapošljavanje ljudi bez iskustva

Foto: 123rf/Index

SVI koji su se bojali da neće uspjeti dijete, barem privremeno, uvaliti u općinu, ministarstvo ili županiju, ako vlada ukine mjere tzv. stručnog osposobljavanja, od danas mogu odahnuti jer ta mjera ide dalje.

Najpopularniji način zapošljavanja mladih proteklih godina bilo je "stručno osposobljavanje", koje je uglavnom koristio javni sektor, iako su predstavljene kao olakšanje privatnom sektoru, u kojem je zapošljavanje osoba bez ikakvog radnog iskustva velik trošak.

Prema danas objavljenim informacijama, Hrvatski zavod za zapošljavanja će umjesto poslodavca u sklopu ove mjere plaćati obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Mirovinsko osiguranje za 12 mjeseci iznosi 7.057,92 kuna, a zdravstveno 5.469,96 kuna. Poslodavac može dobiti i do sedam tisuća kuna za troškove obrazovanja.

Od 32 tisuće 67 posto na osposobljavanju u javnom sektoru

Osim toga, polaznik ovog programa prima iznos od visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja, za dane provedene na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, a koja u 2017. godini iznosi 2.620,80 kuna.

Također, propisano je da polaznik koristi mjeru u trajanju od 12 mjeseci najviši iznos novčane pomoći koji polazniku može biti isplaćen ne može biti veći od 31.449,60 kuna.

Sudeći po brojkama od ranije, država će ove iznose plaćati sama sebi i "stručno osposobljavati" buduće zaposlenike ionako preopterećenog i neučinkovitog javnog sektora.

Na primjer, 2015. godine mjeru stručnog osposobljavanja koristilo je 32,4 tisuće osoba od toga čak 67 posto njih bilo je u javnom sektoru - općinama, županijama, itd.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.